Ακόμη και τα παιδιά γνωρίζουν πως μια πέτρα βουλιάζει όταν την πετάξουμε στο νερό. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, εκ των οποίων η πιο γνωστή, η ελαφρόπετρα ή κίσσηρη, είναι μια πολύ ελαφριά, γκρι και πορώδης πέτρα.

Η κίσσηρη, εξηγεί άρθρο του scienceillustrated, είναι όντως τόσο ελαφριά επειδή είναι γεμάτη φυσαλίδες αερίων. Αυτές οι φυσαλίδες οφείλονται στην ηφαιστειακή προέλευση της ελαφρόπετρας. Η ελαφρόπετρα δημιουργείται όταν κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης ξεχύνεται λάβα ύστερα από ηφαιστειακή έκρηξη.

Η λάβα που έχει βγει ψύχεται πολύ γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα η πίεση πέφτει απότομα. Αυτή η πτώση της πίεσης προκαλεί διάφορα αέρια (για παράδειγμα, CO2) που βρίσκονται στην παχύρρευστη λάβα απελευθερώνοντας και ψύχοντάς τα ταχύτατα. Εξαιτίας δε ακριβώς αυτής της ψύξης, λαμβάνουν τη μορφή μικρών φυσαλίδων.

Το αποτέλεσμα είναι ένα υλικό με πυκνότητα μόλις 0,25 γρ./κ.εκ. έναντι του 1 γρ./κ.εκ. του νερού. Ωστόσο, η πυκνότητα της ελαφρόπετρας συναρτάται άμεσα από τις συνθήκες δημιουργίας της. Μπορεί επομένως να είναι και αρκετά βαριά για να επιπλεύσει.

Επιπλέον, η ελαφρόπετρα απορροφά νερό και με τον καιρό βαραίνει τόσο ώστε κάποια στιγμή βυθίζεται.