Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διέταξε μέσω του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) πρόσφατες δορυφορικές εικόνες που καλύπτουν τις περιοχές των καμένων εκτάσεων από τις πυρκαγιές του 2011 για τους νομούς Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ώστε η αποτύπωση αυτών των περιοχών να γίνει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία.

Κρήτη πριν και μετά
\"\"

Επιπλέον για αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα και αναδασώσεις, δεσμεύθηκαν πιστώσεις ύψους 5.000.000 ευρώ, μέσω του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου από το αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες.

Ζάκυνθος πριν και μετά
\"\"

Η Ειδική Γραμματεία Δασών παρέλαβε από τον ΟΚΧΕ, τα δορυφορικά δεδομένα τα οποία έχουν αποσταλεί στις κατά τόπου περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, ώστε να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι καμένες δασικές εκτάσεις και να κηρυχθούν αυτές ως αναδασωτέες, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από κάθε αλλαγή χρήσης, όπως παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές κλπ.

Αρκαδία πριν και μετά
\"\"

Ταυτόχρονα, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που κάηκαν, όπως επίσης και οι αναγκαίες δράσεις (αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα) για την προστασία των οικισμών, καλλιεργειών και άλλων υποδομών. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ ολοκληρωμένη μελέτη με ύψος προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, που αφορά στις απαραίτητες δράσεις για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων και έργα αναδάσωσης για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων στο Νομό Έβρου.

Έβρος πριν και μετά

\"\"

Για τον εντοπισμό των καμένων περιοχών χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές πολυφασματικές εικόνες πολύ μεγάλης χωρικής ανάλυσης.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook