Παρέμβαση προς τον Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, με γραπτή ερώτησή του, αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης, όπως εκφράστηκαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) με την υποστήριξη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού και των υπόλοιπων αγροτικών οργανώσεων.

Όπως αναφέρει ο κ.Στρατάκης: \”Οι αγρότες της Κρήτης προβαίνουν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την επίλυση διαφόρων αιτημάτων του κλάδου τους, όπως:
– Αξιοποίηση της μελέτης για την αμπελουργία με την εκκίνηση ενός νέου προγράμματος αναμπέλωσης.
– Αποζημίωση των αμπελώνων από τον περονόσπορο μέσω ΕΛΓΑ.
– Καταβολή της αποζημίωσης των κηπευτικών λόγω E-coli.
– Καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος (γάλακτος-ελαιολάδου) και επιστροφή των 12.000.000 ευρώ που κόπηκαν από το ποιοτικό παρακράτημα για την ελαιοκαλλιέργεια.
– Εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους παραγωγούς για τα έτη 2008-09-10.
– Μέτρα στήριξης του ελαιολάδου: α) Δημιουργία Εθνικού Φορέα προώθησης και διαφήμισης ελαιολάδου, β) Εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις.
– Επιστροφή φόρου πετρελαίου 5% με βάση τα τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων.
– Μείωση του κόστους παραγωγής με αλλαγή του ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια-ζωοτροφές στο 6%.
– Ενίσχυση της κτηνοτροφίας με κατεύθυνση την αγορά ζωοτροφών.
– Ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα με Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Κρήτης για την αγροτική ανάπτυξη και ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων και υπηρεσιών γεωργικών προειδοποιήσεων του νομού.
– Παραμονή (περιφερειοποίηση) των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ σε ειδικό ταμείο (ανά περιφέρεια) με σκοπό τις αποζημιώσεις των κρητικών προϊόντων.
– Πάγωμα των αγροτικών δανείων για 3 τουλάχιστον χρόνια με ταυτόχρονο πάγωμα των πλειστηρισμών και αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της ΑΤΕ προς τους αγρότες.
– Ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών για την πάταξη της αισχροκέρδειας του παρεμπορίου και των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων.
– Καμία περικοπή στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αγροτών.
– Κρητική διατροφή (ικανοποίηση του αιτήματος της περιφέρειας Κρήτης και υποβολή φακέλου από το Υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη της κρητικής διατροφής στον κατάλογο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO).

Επειδή, ο αγροτικός κόσμος περνάει δύσκολες μέρες και η Πολιτεία οφείλει να δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της, ερωτάται ο κ.Υπουργός σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ικανοποιηθούν, αν όχι όλα, μέρος των αιτημάτων των αγροτών της Κρήτης\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook