Παρέμβαση προς τον Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, με γραπτή ερώτησή του, αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης, όπως εκφράστηκαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) με την υποστήριξη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού και των υπόλοιπων αγροτικών οργανώσεων.

Όπως αναφέρει ο κ.Στρατάκης: "Οι αγρότες της Κρήτης προβαίνουν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την επίλυση διαφόρων αιτημάτων του κλάδου τους, όπως:
- Αξιοποίηση της μελέτης για την αμπελουργία με την εκκίνηση ενός νέου προγράμματος αναμπέλωσης.
- Αποζημίωση των αμπελώνων από τον περονόσπορο μέσω ΕΛΓΑ.
- Καταβολή της αποζημίωσης των κηπευτικών λόγω E-coli.
- Καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος (γάλακτος-ελαιολάδου) και επιστροφή των 12.000.000 ευρώ που κόπηκαν από το ποιοτικό παρακράτημα για την ελαιοκαλλιέργεια.
- Εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους παραγωγούς για τα έτη 2008-09-10.
- Μέτρα στήριξης του ελαιολάδου: α) Δημιουργία Εθνικού Φορέα προώθησης και διαφήμισης ελαιολάδου, β) Εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις.
- Επιστροφή φόρου πετρελαίου 5% με βάση τα τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων.
- Μείωση του κόστους παραγωγής με αλλαγή του ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια-ζωοτροφές στο 6%.
- Ενίσχυση της κτηνοτροφίας με κατεύθυνση την αγορά ζωοτροφών.
- Ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα με Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Κρήτης για την αγροτική ανάπτυξη και ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων και υπηρεσιών γεωργικών προειδοποιήσεων του νομού.
- Παραμονή (περιφερειοποίηση) των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ σε ειδικό ταμείο (ανά περιφέρεια) με σκοπό τις αποζημιώσεις των κρητικών προϊόντων.
- Πάγωμα των αγροτικών δανείων για 3 τουλάχιστον χρόνια με ταυτόχρονο πάγωμα των πλειστηρισμών και αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της ΑΤΕ προς τους αγρότες.
- Ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών για την πάταξη της αισχροκέρδειας του παρεμπορίου και των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων.
- Καμία περικοπή στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αγροτών.
- Κρητική διατροφή (ικανοποίηση του αιτήματος της περιφέρειας Κρήτης και υποβολή φακέλου από το Υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη της κρητικής διατροφής στον κατάλογο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO).

Επειδή, ο αγροτικός κόσμος περνάει δύσκολες μέρες και η Πολιτεία οφείλει να δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της, ερωτάται ο κ.Υπουργός σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ικανοποιηθούν, αν όχι όλα, μέρος των αιτημάτων των αγροτών της Κρήτης".