Την έντονη αντίδραση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να τους εντάξει στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου. Η Ένωση Ελεγκτών (ΕΕΕΚΕ) ανακοίνωσε σειρά αποφάσεων και δράσεων, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των πτήσεων.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε:

Να κηρύξει τον κλάδο υπό διωγμό και να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις εναντίον του στην IFACTA, στο Eurocontrol και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Να καλέσει τα μέλη του να αποχωρήσουν από το BLUE MED, γιατί ουσιαστικά, όπως εκτιμούν οι ελεγκτές, πρόκειται για ξεπούλημα του ελληνικού εναέριου χώρου.

Να καλέσει τα μέλη του να απόσχουν από όλες τις εκπαιδεύσεις, είτε σαν εκπαιδευτές είτε σαν εκπαιδευόμενοι, και να μην ανανεώσουν τις ειδικότητές τους, «αφού έτσι κι αλλιώς δεν τις αναγνωρίζει το κράτος».

Να καλέσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας-EASA και άλλους οργανισμούς να κάνουν έλεγχο για την ασφάλεια των πτήσεων στην Ελλάδα.

Να ζητήσει μείωση της χωρητικότητας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, βάσει των κανονισμών και μάλιστα υπό την εποπτεία του Eurocontrol.

Να ζητήσει την παραίτηση όλων των προϊστάμενων και διευθυντών.

Να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΥΠΑ να δηλώνεται ως μισθολογικό κόστος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αυτό που πράγματι καταβάλλεται με αντίστοιχο καθορισμό των τελών υπέρπτησης.

Την Πέμπτη, οι ταξιδιώτες από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας αντιμετώπισαν έναν πραγματικό Γολγοθά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τις εννέα το πρωί έως τις έξι το απόγευμα σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε τουλάχιστον 61 πτήσεις, ενώ έγιναν και 4 ακυρώσεις, μία της Lufthansa από Μόναχο και τρεις της Ολυμπιακής, εσωτερικού.

Από τις πτήσεις που καθυστέρησαν σύμφωνα με το in.gr, στις 42 η αναμονή ήταν κατά μέσο όρο 2 ώρες. Για τις άλλες 15 η καθυστέρηση έφτασε τις 5,5 ώρες, ενώ η ίδια κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook