Η πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αρχηγός κράτους στην αφρικανική ήπειρο, είναι «η πιο πιθανή να τιμηθεί» με το βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης του 2011 που απονέμεται στο Όσλο σήμερα Παρασκευή, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η νορβηγική ιδιωτική τηλεόραση TV2.

Η Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ ανήλθε στην εξουσία μετά από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου, και είναι ένα «σύμβολο της νέας Αφρικής», ανακοίνωσε το TV2, το οποίο έχει προβλέψει σωστά τους νικητές τα τελευταία δύο χρόνια – τον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό το 2010, και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Η πιθανολογούμενη απονομή του βραβείου Νόμπελ στην κα. Τζόνσον Σίρλιφ θα συμβεί τέσσερις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες η γυναίκα αυτή που έχει δεσμευτεί στην ανοικοδόμηση της χώρας της διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής των Νόμπελ Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ ανακοίνωσε ότι ο νικητής αυτού του έτους θα είναι «πολύ ενωτικός», αλλά όμως δεν είναι ανάγκη να τον αναζητήσουμε προς την πλευρά της «αραβικής άνοιξης», όπως είχε προβλεφθεί από τους περισσότερους ειδικούς. «Υπάρχουν πολλές άλλες θετικές τάσεις στον κόσμο. Το βρίσκω μάλλον περίεργο το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν τις έχουν δει», είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook