Οι Λίβυοι πρέπει να αντισταθούν ειρηνικά μαζικά, «κατά εκατομμύρια», στους νέους ηγέτες της χώρας, ζήτησε ο πρώην ηγέτης της χώρας Μουαμάρ Καντάφι σε νέο ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από συριακό τηλεοπτικό σταθμό.

Η κατάσταση στη χώρα είναι πλέον ανυπόφορη, υπογράμμισε. «Καλώ όλους τους Λίβυους να βγουν στις πλατείες, τις πόλεις, τα χωριά και τις οάσεις», συνέχισε, λέγοντας όμως ότι πρέπει να βγουν ειρηνικά και με θάρρος ανεμίζοντας την πράσινη σημαία της χώρας. (Το Μεταβατικό Συμβούλιο επανέφερε την σημαία που κατάργησε ο Καντάφι).

Ο Καντάφι προειδοποίησε ακόμη τους ηγέτες χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου που αναγνώρισαν το Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη κυβέρνηση ότι θα έχουν παρόμοια τύχη με αυτόν. «Αν η δύναμη των στόλων δίνει νομιμότητα, τότε ας είναι έτοιμοι οι ηγέτες του Τρίτου Κόσμου», υπογράμμισε και ζήτησε να είναι έτοιμοι για σύσταση μεταβατικών συμβουλίων.

Ο ίδιος επιτέθηκε και στο Συμβούλιο λέγοντας ότι στερείται νομιμότητας, «τους εξέλεξε ο λαός; Τους όρισε ο λαός», αναρωτήθηκε.

Όπως και τα προηγούμενα μηνύματα του, και το τελευταίο μεταδόθηκε από τον ArraiTV, ο ιδιοκτήτης του οποίου φέρεται να συνδέεται με φιλική σχέση με τον έκπτωτο ηγέτη. Η προηγούμενη εμφάνιση του Καντάφι μέσω διαγγέλματος έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου ενώ δεν είναι γνωστό πότε ηχογραφήθηκε αυτό το μήνυμα.

Μετά την φυγή του από την Τρίπολη, καθώς πολιορκούνταν από τις δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου, τα ίχνη του Καντάφι και κάποιων από τους γιους του αγνοούνται. Είναι πιθανό ότι κρύβεται στην έρημο και προστατεύεται από φυλές Τουαρέγκ αν και δεν αποκλείεται ότι έχει καταφύγει σε άλλη χώρα.

Συνεχίζονται οι μάχες

Όπως αναφέρει το in.gr, περίπου χίλιοι άνδρες και 100 στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) έφυγαν από την Γκαργκάρες, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, και κατευθύνθηκαν προς τη Μπάνι Ουάλιντ, όπου οι κανταφικοί αντιστέκονται εδώ και εβδομάδες.

«Η επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση» που επικρατεί εκεί, πρόσθεσε στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά πιθανότατα και ο ίδιος ο Καντάφι βρίσκονται στην Μπάνι Ουάλιντ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Μουτασίμ Καντάφι, άλλος ένας γιος του έκπτωτου ηγέτη, εγκατέλειψε την περασμένη Κυριακή τη γενέτειρα του πατέρα του, την πολιορκούμενη Σύρτη, και τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατευθύνεται προς το νότο, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού στην τηλεόραση του Al Jazeera.

Οι μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να πάρουν τον έλεγχο της Σύρτης από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι αλλά απωθούνται από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook