Χιλιάδες ανυποψίαστοι καταναλωτές είναι πιθανό να αγοράζουν απομιμήσεις των γνωστών μποτών Ugg κατασκευασμένες από δέρματα ζώων που γδέρνονται ζωντανά. Και επιπλέον η γούνα στις μπότες αυτές δεν προέρχεται από πρόβατα, όπως στις αυθεντικές, αλλά από νυκτερευτές (raccoon dogs), όπως ονομάζονται μικροί άγριοι σκύλοι της Ανατολικής Ασίας που εκτρέφονται στην Κίνα και το πρόσωπό τους μοιάζει με αυτό του ρακούν. Όπως γράφουν τα Νέα, ένα ανατριχιαστικό βίντεο που δείχνει πώς γίνεται η συλλογή των δερμάτων κυκλοφόρησε στο Ιντερνετ και έκανε ακτιβιστές να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχων.

\"http://www.infobarrel.com/media/image/14722.jpg\"Οι αυθεντικές μπότες Ugg κοστίζουν ώς 300 ευρώ και φτιάχνονται από δέρμα προβάτου. Όμως ακτιβιστές διαπίστωσαν ότι άλλες εταιρείες στην Αυστραλία, όπου παράγονται οι δημοφιλείς αυτές μπότες, αλλά και σε άλλες χώρες, χρησιμοποιούν γούνα από κινεζικής εκτροφής νυκτερευτές και γράφουν στην ετικέτα τους «δέρμα αυστραλιανού προβάτου».

Τέτοιες μπότες έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη και τη Βρετανία, όπου απαγορεύεται διά νόμου η εισαγωγή προϊόντων φτιαγμένων από δέρμα γάτας ή σκύλου. Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται πάντως οι νυκτερευτές, οι οποίοι είναι ζώα συγγενή με τις αλεπούδες, τους σκύλους και τα τσακάλια και, παρά την αγγλική ονομασία τους (raccoon dogs), δεν έχουν σχέση με ρακούν.

«Δουλεύω για τα δικαιώματα των ζώων εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία και ουδέποτε είδα βίντεο που να με σοκάρισε τόσο», λέει η Γουέντι Χίγκινς της φιλοζωικής οργάνωσης Humane Society International. «Δεν είναι μόνο ο φόνος των ζώων που είναι φρικτός, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να υποφέρουν τέτοιον αργό, οδυνηρό θάνατο. Τα ζώα αυτά δεν είναι σκύλοι, έτσι δεν υπάρχει νόμιμος λόγος οι μπότες που έχουν αυτή τη γούνα να μην εισάγονται στη Βρετανία. Υπάρχουν επίσης πολλά προβλήματα με τις ετικέτες των προϊόντων γούνας, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η γούνα στις μπότες τους».

Η Ugg Αυστραλίας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί γούνα από νυκτερευτές στις μπότες της και κατηγόρησε τις φθηνές απομιμήσεις. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισαγωγής δερμάτων από γάτες και σκύλους από την Κίνα το 2001, αφού προέκυψε ότι ένα γούνινο κολάρο, το οποίο είχε πουληθεί από ένα μεγάλο κατάστημα του Ουέστ Εντ στο Λονδίνο, περιείχε γούνα σκύλου. Πλήρης απαγόρευση του εμπορίου γούνας σκύλων και γατών επιβλήθηκε στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2008.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook