Η χορτοφαγία είναι μία ιδιαίτερη διατροφή, η οποία χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό, για να μην παρουσιαστούν σε κάποια φάση διατροφικές ελλείψεις.

Οι ανάγκες σε υδατάνθρακες καλύπτονται όπως και στους μη χορτοφάγους από τα ολικής άλεσης και πολύσπορα ψωμιά, φρυγανιές και παξιμάδια, όσπρια, ζυμαρικά ολικής, πατάτες, ρύζι, σιτάρι και φρούτα.

Η πρωτεΐνη είναι πιο δύσκολη υπόθεση. Γι΄ αυτό καταναλώνονται ολικής άλεσης δημητριακά, αρκετοί ξηροί καρποί και σπόροι όπως το σουσάμι και οι κολοκυθόσποροι, πολλά όσπρια και προϊόντα σόγιας.

Τα λιπαρά καλύπτονται από ελαιόλαδο και άλλα λάδια, τους ξηρούς καρπούς και αβοκάντο.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα