Δύο ημέρες πριν τη νέα συνάντησή τους στο Βερολίνο, την όγδοη συνολικά τους 20 τελευταίους μήνες, οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους παραμένουν αγεφύρωτες, καθώς το Βερολίνο προωθεί το σχέδιο της «ελεγχόμενης πτώχευσης», ενώ το Παρίσι ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση του γερμανικού σχεδίου στις γαλλικές τράπεζες.

Όλη η συζήτηση για την ελληνική πτώχευση είναι μία γερμανική, όχι μία ευρωπαϊκή, συζήτηση», λέει στο Bloomberg ο Στέφαν Κολινιόν, πρώην στέλεχος του γερμανικού υπουργείου ΟΙκονομικών.

«Η δέσμευση οπουδήποτε αλλού, συμπεριλμβανομένης της Γαλλίας, είναι να αποφευχθεί αυτό (σ.σ. η πτώχευση) με όλα τα δυνατά μέσα», προσέθεσε.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος. δήλωσε από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, όπου βρίσκεται, ότι θα συζητήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Θα έχω την ευχαρίστηση να βρεθώ στο Βερολίνο την Κυριακή. Αυτός είναι ο κατάλληλος τόπος για να συζητηθεί το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Γερεβάν, στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψής του στον Καύκασο.

Οι ευρωπαϊκές αρχές επιδιώκουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή συντονισμένων μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελπίζουν ότι η λήψη συνόλου συντονισμένων μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποφασισθεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου.

Σε πείσμα της επιφυλακτικής στάσης της Γαλλίας, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θεωρούν ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα.

Οι αρχές της ΕΕ ελπίζουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι σε θέση να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης 40 ευρωπαϊκών τραπεζών, περίπου, που διατηρούν έκθεση εκτεθειμένες στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης.

Αυτό που επιδιώκεται, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών και το δημοσίευμα στο in.gr, είναι η πρόκληση ενός «σοκ εμπιστοσύνης» αντίστοιχου με εκείνο που προκλήθηκε με την ανακοίνωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης που καταρτίσθηκε τον Οκτώβριο του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook