Με στόχο τη μείωση του κράτους κατά 30% και την ανατροπή χρόνιων παθογενειών συντάχθηκε το νομοσχέδιο για το βαθμολόγιο και την εφεδρεία, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στην επαγγελματική ζωή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και μειώση του προσωπικού κατά 30.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

Στο πλαίσιο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και της εργασιακής εφεδρείας, καταργούνται όλες οι κενές θέσεις που δεν έχουν καληφθεί μέχρι την ισχύ του νόμου, αλλά και οι οργανικές θέσεις εκείνες που θα αφήσουν οι χιλιάδες έφεδροι φεύγοντας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα βρίσκονται στα 55 τους χρόνια και έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας θα είναι το χαμηλό όριο απ’ το οποίο θα καθοριστούν οι υπόλοιποι έφεδροι. Όσοι είναι από 55 ετών και πάνω και έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια μπαίνουν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Σε αυτούς θα καταβάλλεται από 12 έως 24 μήνες -ανάλογα με το χρόνο που απομένει για την συνταξιοδότησή τους- το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν στην υπηρεσία τους. Ο χρόνος της διαθεσιμότητας θα θεωρείται συντάξιμος.

Εξαιρούνται εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, κληρικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πυροσβέστες, υπάλληλοι των οποίων ο/η σύντροφος μπαίνει επίσης σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή έχει αναπηρία ή είναι τέκνο γονέα με αναπηρία 67% και όσοι υπάλληλοι έχουν αναπηρία κατά 67%.

Εργασιακή εφεδρεία

Όσοι βγαίνουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα περιλαμβάνονται σε πίνακες κατάταξης όπου θα καλύπτουν το 10% των νέων προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων και 30% για απασχόληση ορισμένου χρόνου.

Επίσης, αυτοί θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους για 12 μήνες. Όσο ο υπάλληλος θα βρίσκεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα συνεχίζουν να καταβάλλονται από το φορέα προέλευσης οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου.

Μετακινήσεις υπαλλήλων

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για το βαθμολόγιο-μισθολόγιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι από την ψήφιση του νόμου και ύστερα θα διοικούνται από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κάθε τρία χρόνια τριμελές συμβούλιο θα κρίνει τις υπηρεσιακές ανάγκες του κράτους και θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς από το ένα υπουργείο στο άλλο.

Οι θέσεις όλων των κατηγοριών θα κατατάσσονται σε έξι βαθμούς, ανάλογα την εκπαίδευση και την προϋπηρεσία.

Οι νεοπροσληφθέντες θα διανύουν δοκιμαστική περίοδο δύο ετών και θα κρίνονται για τη μονιμοποίησή τους από υπηρεσιακό συμβούλιο.

Η ανέλιξη των υπαλλήλων θα εξαρτάται από:

– Την αξιολόγησή τους στο πλαίσιο συστήματος αξιολόγησης

– Τις διοικητικές ικανότητες

– Τη συμπεριφορά στην υπηρεσία

– Το ποσοστό των υπαλλήλων που προβλέπεται κάθε φορά να προαχθούν

– Την παραγωγικότητά τους

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook