Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ και του υπουργού Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στο φόρουμ συμμετέχουν 70 Γερμανοί επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ στην επίσκεψή του στη χώρα μας. Ήδη, στο πλαίσιο του φόρουμ έχουν κατατεθεί 32 συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην ομιλία του ο κ. Ρέσλερ επισήμανε ότι «ζούμε σε δύσκολους καιρούς, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλα σε όλο τον κόσμο. Όμως σε δύσκολους καιρούς δεν πρέπει κανείς να σκύβει το κεφάλι αλλά να σηκώνει τα μανίκια, να πηγαίνει στο γραφείο δύο ώρες νωρίτερα, να φεύγει μια
ώρα αργότερα και να βρει τους κατάλληλους εταίρους. Γι\’ αυτό το λόγο είμαστε όλοι εδώ.»

Αιτία της κρίσης, τόνισε ο κ. Ρέσλερ, είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και έθεσε τρεις στόχους για την επίτευξη των οποίων θα υπογράφει αργότερα σήμερα το διμερές Μνημόνιο Συνεργασίας:

– Την πάταξη της γραφειοκρατίας για την οποία η γερμανική πλευρά θα βοηθήσει με know how, προκειμένου, όπως ανέφερε, οι αποφάσεις να λαμβάνονται ταχύτερα.

– Τη νομική ασφάλεια των επενδύσεων. Για το θέμα αυτό έγινε συζήτηση και το πρωί στη συνάντηση εργασίας με τον κ. Χρυσοχοΐδη και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, με ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες υποθέσεις όπως η Siemens και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

– Τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, για την οποία ο κ. Ρέσλερ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαικη Τράπεζα Επενδύσεων και κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδυσεών τους στην Ελλάδα από την τράπεζα KfW.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την ψήφιση ως το τέλος του χρόνου νομοσχεδίου για διευκόλυνση των επενδύσεων, ενώ είπε ότι ο κύκλος εργασιών των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Χαρακτήρισε τη Γερμανία στρατηγικό εταίρο στο σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας στις εξαγωγές και τον τουρισμό και κατέληξε καλώντας τις γερμανικές επιχειρήσεις να στηρίξουν δυναμικά την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης με επενδύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Δ. Δασκαλόπουλος, απαντώντας σε πρόσφατες αιτιάσεις Γερμανών βιομηχάνων αλλά και του ίδιου του κ. Ρέσλερ κατά τις οποίες αμφισβητήθηκε ο «πατριωτισμός» των Ελλήνων επιχειρηματιών, είπε ότι στη διάρκεια του 2010 και του 2011 οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτός από την έκτακτη εισφορά έχουν καταβάλει 1,8 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τις δαπάνες που μειώθηκαν στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, ζήτησε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στην πράξη, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών εξακολουθούν και σήμερα να παλεύουν και να παράγουν, αντιμέτωποι με τη βαθιά ύφεση, την ακραία χρηματοπιστωτική στενότητα, τους βαρύτατους φόρους και τη γενικευμένη ανασφάλεια, χωρίς να κλαίγονται και χωρίς να καταγγέλλουν.

Κάλεσε τέλος τους Γερμανούς επιχειρηματίες να στοιχηματίσουν έμπρακτα στο ελληνικό αναπτυξιακό μέλλον, με κοινά επενδυτικά σχέδια και κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Ο Μάρκους Κέμπερ, από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών, τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα της ελληνικής οικονομίας και κάλεσε τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος στη γερμανική κοινή γνώμη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Νωρίτερα, σήμερα, ο κ. Ρέσλερ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

Η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης. Θέμα μας είναι η στήριξη όλων των κρατών της εΕρωζώνης και της Ελλάδας, δήλωσε μετά τη συνάντηση.

Το μνημόνιο συνεργασίας, όπως είπε ο κ. Ρέσλερ, θα περιλαμβάνει τρία σημεία: διοικητική-τεχνική βοήθεια, επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων (οφειλών) με γερμανικές επιχειρήσεις και δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πηγές που συμμετείχαν στην πρωϊνή κλειστή συνάντηση των δύο αξιωματούχων, σύμφωνα με Το Βήμα, έλεγαν ότι τέθηκε εμφαντικά ως απαίτηση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου η επιβεβαίωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, φάνηκε να ακούει προσεκτικά τα όσα του έλεγαν οι επιχειρηματίες και επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας ότι υποστηρίζουν τις αποφάσεις που είχαν ληφρθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook