Ένα απόλυτα εξειδικευμένο και σύχρονο σύστημα για την ανίχνευση ιών καθώς επίσης και άλλων παθογόνων οργανισμών θα αποκτήσει το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης.

Πρόκειται για το πλήρες σύστημα Real Time PCR η προμήθεια του οποίου εγκρίθηκε απο το υπουργείο Υγείας και που εξασφαλίζει την άμεση ανίχνευση ιών χωρίς να χρειάζεται επανάληψη για επαλήθευση.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση ανίχνευση των ιών μέσω του γενετικού τους υλικού και όχι μέσω αντισωμάτων όπως οι άλλες μέθοδοι με την κλασσική "καλλιέργεια". 'Ετσι μειώνονται δραστικά τα ψευδή αρνητικά η θετικά αποτελέσματα και το κυριώτερο τα αποτελέσματα δίνονται σε πραγματικό χρόνο , κάτι που σημαίνει πως είναι δυνατή η άμεση παρακολούθηση της θεραπευτικής ανταπόκρισης του ασθενούς.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας ο προυπολογισμός της προμήθειας του πλήρους συστήματος Real Time PCR, ανέρχεται στις 40.000 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ) ενώ μετά την απόκτηση του συστήματος θα υπάρχει η δυνατότητα των σχετικών αναλύσεων στο Κέντρο Αναφοράς για την γρίπη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση του υπουργείου Υγείας