Στην πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρο της Αφρικής, την πρόεδρο της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ, στη Λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και στην Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, απονεμήθηκε την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης για το 2011.

Η 72χρονη Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ εκλέχθηκε πρόεδρος της Λιβερίας το 2005 με ποσοστό 59%. Με την εκλογική αναμέτρηση άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Λιβερίας, η οποία αποτέλεσε επί χρόνια το επίκεντρο ενός πολέμου που εξαπλώθηκε στη δυτική Αφρική, επηρεάζοντας τα γειτονικά κράτη της Σιέρα Λεόνε, της Γουΐνέας και της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Η Τζόνσον Σέρλιφ, την οποία επονομάζουν «σιδηρά κυρία» διεκδικεί μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Λιβερίας, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου.

Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας που την θαυμάζει, η οικονομολόγος αυτή, η οποία έχει εργαστεί για τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, πέτυχε την παραγραφή του χρέους της Λιβερίας, κατάφερε να προσελκύσει τους επενδυτές και να ανοικοδομήσει τις κύριες υποδομές τις πρωτεύουσας Μονρόβια.

Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι δεν έχει εργαστεί αρκετά για την εθνική συμφιλίωση σε μια χώρα όπου οι εθνοτικές αντιπαλότητες είναι ισχυρές. Υπογραμμίζουν ότι λίγοι εγκληματίες πολέμου έχουν διωχθεί, εκτός από τον πρώην πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα που διέπραξε στη Σιέρα Λεόνε.

Η Λέιμα Γκμπόουι τιμήθηκε για την εργασία της με στόχο την κινητοποίηση και την οργάνωση των γυναικών όλων των εθνοτήτων και θρησκειών ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία και να συμμετάσχουν και οι γυναίκες στις δημοκρατικές εκλογές της χώρας.

Η Ταουακούλ Κάρμαν υπήρξε ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών της Υεμένης στους αγώνες της «Αραβικής Άνοιξης» ενώ είναι και πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες.
«Υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και στην δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

Ο γιος της Τζόνσον-Σέρλιφ δήλωσε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι είναι πολύ συγκινημένος. «Είναι σπουδαία νέα, πρέπει να γιορτάσουμε» είπε.

Η Κάρμαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αφιερώνει τη βράβευσή της στην Αραβική Άνοιξη και τη χαρακτήρισε μια νίκη για τους διαδηλωτές στην Υεμένη.