Αμετάβλητο στο 9,1% διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο η αμερικανική ανεργία, παρά τις περισσότερες του αναμενόμενου προσλήψεις. Τα επίπεδα της ανεργίας, που δεν έχουν πέσει κάτω από το 9% παρά την -έστω και αδύναμη- ανάκαμψη, παραμένουν «απαράδεκτα υψηλά» κατά τον Αμερικανό πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επανέλαβε πως χρειάζεται ταχύτερη ανάπτυξη για βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας.

Το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των απασχολούμενων ενισχύθηκε κατά 103.000 -σημαντικά υψηλότερη των εκτιμήσεων.

Μέρος της αύξησης αυτής ωστόσο οφείλεται στον τερματισμό της απεργιακής κινητοποίησης 45.000 εργαζομένων της εταιρίας Verizon Communications τον Αύγουστο -εάν αφαιρεθούν αυτές οι θέσεις, η αύξηση ανέρχεται σε 58.000. Τον Αύγουστο, ο αριθμός των απασχολούμενων είχε αυξηθεί κατά 57.000.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε πως η ανεργία παραμένει υπερβολικά υψηλή, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ταχύτερη ανάπτυξη για να ανακάμψει η αγορά εργασίας.

«Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 9,1%, ποσοστό που είναι απαράδεκτα υψηλό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε κείμενο που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό του σχετικά με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, συμπληρώνοντας πως «σαφώς χρειαζόμαστε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη ώστε να δώσουμε ξανά στους Αμερικανούς απασχόληση».

Ο Λευκός Οίκος όπως αναφέρει το in.gr, σημείωσε πάντως πως ακόμα και παρά τους «ισχυρούς μετωπικούς ανέμους» που επιβράδυναν την ανάπτυξη ολόκληρο το 2011, η οικονομία των ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για 19ο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας τα 2,6 εκατ. θέσεις εργασίας την περίοδο αυτή.