Με ένα γκολ του Σαμάρα στο 71΄ και άλλο ένα από τον Γκέκα στο 79΄ η Εθνική Ελλάδος κέρδισε με 2-0 την Παρασκευή το βράδυ στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» την Κροατία και πλέον βρίσκεται μια ανάσα από την πρόκριση της στην απευθείας πρόκριση για τα τελικά του Euro 2012.

Μεγάλη είναι και η συμβολή του Φερνάντο Σάντος σε αυτή την επιτυχία με τον Πορτογάλο ομοσπονδιακό τεχνικό να παραμένει για 15 ματς αήττητος από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής. Πλέον η Ελλάδα χρειάζεται έστω και ένα βαθμό την Τρίτη το βράδυ στην Τιφλίδα κόντρα στην αδιάφορη Γεωργία για να σφραγίσει και μαθηματικά την πρώτη θέση στον όμιλο της και να πάρει το απευθείας εισιτήριο για τα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Η εικόνα του αγώνα

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την Εθνική ομάδα να μπαίνει δυνατά, ωστόσο τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν (3’) ανάμεσα στους Έλληνες και τους Κροάτες φιλάθλους στις εξέδρες έδωσαν τέλος στο ρυθμό που είχαν πιάσει οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος. Η επτάλεπτη διακοπή που ακολούθησε ευνόησε, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, τους φιλοξενούμενους και στην προκειμένη περίπτωση αυτοί ήταν οι Κροάτες.

Οι ποδοσφαιριστές του Σλάβεν Μπίλιτς απέκτησαν μέχρι και την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους τον έλεγχο των κινήσεων, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να… χτυπήσουν. Δεδομένου ότι βολεύονταν και με το βαθμό της ισοπαλίας, «πάγωσαν» πολλές φορές το παιχνίδι, ούτως ώστε να βρουν τον κατάλληλο… διάδρομο για να πατήσουν στην περιοχή του Τζόρβα. Αυτό το κατάφεραν εν μέρει, χωρίς όμως ν’ ανησυχήσει ιδιαίτερα ο τερματοφύλακας της Παλέρμο.

Από την άλλη πλευρά, οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας της χώρας μας δεν μπορούσαν να κάνουν το παιχνίδι που οι ίδιοι θα ήθελαν, με αποτέλεσμα ν’ αναλωθούν σε μακρινές μπαλιές, προκειμένου να βρουν είτε τον Γκέκα, είτε κάποιων εκ των Σαλπιγγίδη και Σαμαρά, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συγκλίνανε προς την αντίπαλη περιοχή. Καμία όμως εξ αυτών δεν απείλήσε τον Πλετίκοσα, ο οποίος μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους δεν είχε ιδρώσει καν τη φανέλα του.

Οι διεθνείς ανέβασαν ρυθμούς και πάλι προς το τέλος του ημιχρόνου. Η πρώτη καλή επίθεση, με προϋποθέσεις, της Εθνικής δημιουργήθηκε στο 43’, όταν μετά από παράλληλη σέντρα του Σαλπιγγίδη, ο Παπαδόπουλος έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Πλετίκοσα. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις καθυστερήσεις, ο Γκέκας ήταν αυτός που έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά το γυριστό σουτ που έπιασε δεν είχε τύχη.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μια καλή φάση για την Εθνική, με πρωταγωνιστή τον Γκέκα, η οποία, προφανώς, λειτούργησε ευεργετικά στο κομμάτι της ψυχολογίας. Οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος πίεσαν ψηλά στη συνέχεια και μετέφεραν, με σύμμαχο τον κόσμο, γι’ αρκετή ώρα το παιχνίδι στο μισό γήπεδο της Κροατίας.
Οι ποδοσφαιριστές του Σλαβεν Μπίλιτς δεν έκατσαν, βέβαια, με… σταυρωμένα τα πόδια και με πολλές πάσες και σωστή κυκλοφορία της μπάλας βγήκαν από την περιοχή τους. Με σύμμαχο, μάλιστα, την ταχύτητα που διακρίνει τους περισσότερους εξ αυτών και την πλούσια τεχνική τους κατάρτιση βγήκαν μπροστά και προσπάθησαν να «καθαρίσουν» με ένα γκολ το ματς.

Όλα έδειχναν ότι η Εθνική θα είχε τύχη μόνο από κάποια «στημένη» φάση. Από τέτοια προήλθε, άλλωστε, το γκολ του Σαμαρά (71’), το οποίο έβαλε μπροστά την Εθνική μας στο σκορ.

Ελλάδα – Κροατία / Γκολ Σαμαρά (1-0)

Αυτό «ξύπνησε» τους Έλληνες φιλάθλους και στη συνέχεια μετέτρεψαν σε πραγματική έδρα του γήπεδο Καραϊσκάκη. Με σύμμαχο το… δωδέκατο παίκτη, λοιπόν, η Εθνική κατάφερε να πετύχει κι άλλο γκολ (και αυτό μετά από κόρνερ), αυτή τη φορά με τον Γκέκα (79’).

Ελλάδα – Κροατία / Γκολ Γκέκα (2-0)



Δέκα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης ο επιθετικός της Άιντραχτ έβαλε τέλος στις όποιες ελπίδες των Κροατών για την κατάκτηση του βαθμού της ισοπαλίας και έτσι τους έστειλε πίσω με τις… βαλίτσες άδειες. Αυτό που είχε σημασία, όμως, εκείνη την ώρα ήταν ότι η Εθνική είχε περάσει και πάλι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Ελλάδα – Κροατία 2-0 (highlights)



ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Τζόρβας, Ζαραδούκας, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης (44\’ λ.τ. Βύντρα), Κατσουράνης, Τζιόλης (62\’ Φωτάκης), Καραγκούνης (88\’ Μάκος), Σαμαράς, Γκέκας, Σαλπιγγίδης.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Σλάβεν Μπίλιτς): Πλετίκοσα, Στρίνιτς, Σίμουνιτς, Λόβρεν, Τσόρλουκα (74\’ λ.τ. Βίντα), Βουκόγιεβιτς, Μόντριτς, Μάντζουκιτς, Κράνιτσαρ, Γέλαβιτς (61\’ Κάλινιτς), Εντουάρντο (52\’ Πέρισιτς)

Η σημερινή αγωνιστική

Λετονία-Μάλτα 2-0
(33’ Βισνάκοβς, 83’ Ρούντνεβς)

Ελλάδα-Κροατία 2-0
(70’ Σαμαράς, 79’ Γκέκας)

Η βαθμολογία του 6ου ομίλου

1. Ελλάδα 21 (12-4)
2. Κροατία 19 (16-7)
3. Ισραήλ 13 (11-11)
4. Λετονία 11 (9-10)
5. Γεωργία 10 (6-7)
6. Μάλτα 1 (4-19)

Η τελευταία αγωνιστική

Τρίτη, 11/10

Κροατία-Λετονία (20:00)
Γεωργία-Ελλάδα (20:00)
Μάλτα-Ισραήλ (20:00)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook