Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ένας από τους επικρατέστερους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2012, ζήτησε σε ομιλία του μια πιο σθεναρή εξωτερική πολιτική, αφού ο Μπαράκ Ομπάμα αποδυνάμωσε τη χώρα, όπως είπε, ενώ εξήγησε ότι ο Θεός δημιούργησε τις ΗΠΑ για να κυριαρχήσει στον κόσμο.

Η ομιλία του Ρόμνεϊ, η πρώτη σημαντική παρέμβαση του για θέματα εξωτερικής πολιτικής (και όπως φαίνεται αρκετά ενδεικτική των προθέσεων του αλλά και της παράταξης του γενικότερα) έγινε σε στρατιωτική σχολή στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

«Ο Θεός δεν δημιούργησε αυτή τη χώρα για να γίνει ένα έθνος ακολούθων», τόνισε. «Σε έναν αμερικανικό αιώνα (τον 21ο), η Αμερική ηγείται του ελεύθερου κόσμου και ο ελεύθερος κόσμος ηγείται όλου του πλανήτη» συνέχισε, ενώ εξέφρασε με σαφήνεια τη δική του θέση: «Η Αμερική πρέπει να κατευθύνει τον κόσμο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα το κάνει κάποιος άλλος».

Ακόμη, σύμφωνα με τον υποψήφιο, κατά την περίοδο διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Ομπάμα η οικονομία, η άμυνα και οι αμερικανικές αξίες υποχώρησαν. «Αν δεν θέλετε να είναι η Αμερική η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, τότε δεν κάνω για πρόεδρός σας. Αυτόν τον πρόεδρο τον έχετε σήμερα», είπε καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριό του.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειές του αν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα, υποσχέθηκε ότι θα αναδιαρθρώσει την οικονομία και θα αναθεωρήσει τις περικοπές που έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα στον τομέα της άμυνας.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν τη στρατιωτική ανωτερότητά τους για να αποθαρρύνουν όσους θα ήθελαν να τους επιτεθούν και να προασπιστούν τους συμμάχους τους. Ακόμη και αν η Αμερική χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλες χώρες, διατηρούμε το δικαίωμα να δρούμε μόνοι μας για να προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Τα βασικά προβλήματα στα οποία θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, σύμφωνα με τον υποψήφιο, είναι «οι αντιαμερικανικές αντιλήψεις του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, της Βενεζουέλας και της Κούβας». Σημείωσε επίσης ότι ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι «η Κίνα θέλει να γίνει υπερδύναμη» ενώ «η Ρωσία κυβερνάται από έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν καλή και όχι κακή».

Τέλος, ο Ρόμνεϊ, για χρόνια κυβερνήτης της γενικά φιλελεύθερης Μασαχουσέτης, προτείνει «να αποκατασταθεί η ναυτική αξιοπιστία» των ΗΠΑ επιταχύνοντας την κατασκευή πολεμικών πλοίων ώστε να φτιάχνονται 15 τέτοια πλοία ετησίως, αντί για 9 σήμερα. Θέλει επίσης να ενισχύσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ, τη Βρετανία και το Μεξικό.

Ο Ρόμνεϊ, αν και δεν θεωρείται αρκετά έμπειρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, επενδύει πολλά στην προσπάθεια εξασφάλισης του χρίσματος έχοντας μάλιστα στο επιτελείο του αρκετούς συνεργάτες του Τζορτζ Ο. Μπους.