Κατηγορηματικά αποκλείει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι την θεωρούν αναπόφευκτη.

Μιλώντας στην «Ημερησία» του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η πτώχευση θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στο διεθνές τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα τάσσεται υπέρ της υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, όπως αυτές θα διαμορφωθούν στη νέα Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Οκτωβρίου.

«Και πάντως η πτώχευση δεν θα συμβεί όσοι οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να οικοδομήσουν και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς για την προστασία της Ευρωζώνης από τις επιπτώσεις που θα είχε η πτώχευση ενός κράτους-μέλους στις υπόλοιπες χώρες της» εξηγεί.

Ο κ. Ρουμελιώτης επαναλαμβάνει την άποψη ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι μεγαλύτερη στην αναδιάρθρωση του χρέους, άποψη που οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίστηκαν.

«Όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συμφωνήσει σε μεγαλύτερο PSI πρέπει να μας εξηγήσουν πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε ένα χρέος που με μαθηματική ακρίβεια οδεύει προς τα 190%-200% του ΑΕΠ» συνεχίζει.

Όσο για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την επανακεφαλαίωση των τραπεζών, εκτιμά ότι αυτά θα προέλθουν από εθνικούς πόρους, τις αγορές και τον EFSF.

Tέλος, εκτιμά ότι θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση του EFSF πέραν των 450 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα.

«Γιατί αν αφαιρέσουμε τα δάνεια που παρέχει σήμερα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και σύντομα στην Ελλάδα, είναι ζήτημα αν περισσεύουν 250 δισ. ευρώ για να καλύψει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Όσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, για τις γερμανικές αντιρρήσεις, ο κ. Ρουμελιώτης υποστηρίζει ότι η λύση αυτή έχει μικρότερο κόστος από μια γενικευμένη κρίση χρέους και ότι είναι θέμα χρόνου να αναγνωρίσουν οι Ευρωπαίοι αυτή την εκτίμηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook