Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν επί περίπου τρεις μήνες τη βόρεια και κεντρική Ταϊλάνδη έχουν προκαλέσει πλημμύρες από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα τουλάχιστον 253 άνθρωποι, ενώ οι ζημιές υπολογίζονται στα 3,5 δισ. δολάρια.

Οι πλημμύρες πλήττουν από τις 25 Ιουλίου 30 από τις 77 επαρχίες της χώρας και 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρόληψης Εθνικών Καταστροφών.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Γινγκλούκ Σιναουάτρι, οι πλημμύρες αυτές είναι «οι χειρότερες εδώ και δεκαετίες» και έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, σε σπίτια και δημόσια κτίρια.

Η επαρχία Αγιουτάγια, όπου βρίσκεται η ομώνυμη αρχαία πόλη, πρώην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έχει πλημμυρίσει από μέρες, με αποτέλεσμα να καλυφθούν από τα νερά αρχαίες παγόδες καθώς και εκατοντάδες εργοστάσια σε βιομηχανικές περιοχές.

\"http://topnews.net.nz/images/Thailand-floods.jpg\"Χθες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει 10 χιλιόμετρα στην Ασιατική Λεωφόρο, τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο από τη Μανγκόκ για να εμποδίσει να φθάσουν περισσότερα νερά στην Αγιουτάγια και σε άλλες επαρχίες της κεντρικής χώρας.

Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν τις πρωτοφανείς πλημμύρες στο καιρικό φαινόμενο La Nina, το οποίο ευθύνεται και για τις πλημμύρες στην Καμπότζη, το Λάος, τη Μιανμάρ και το Βιετνάμ.

Στην Καμπότζη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook