Περισσότεροι από 1.800 είναι οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες στην Τουρκία, που βρίσκονται στις φυλακές από το 2009, βεβαιώνουν τα μέλη Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επισκέφθηκαν τις φυλακές ειδικού τύπου στο Ντιγιαρμπακίρ.

Επιστρέφοντας στο Στρασβούργο, από μονοήμερη επίσκεψη της στις φυλακές αυτές, η τετραμελής αντιπροσωπεία του Κογκρέσου Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης διαβεβαίωσε ότι ξεπερνούν τους 1.800 οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Τουρκίας, που βρίσκονται φυλακισμένοι από το 2009, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δίχως άμεση προοπτική εκδίκασης των υποθέσεων τους.

Οι πολιτικοί, αυτοί, κρατούμενοι δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν την εντολή για την οποία εξελέγησαν, δήλωσαν χαρακτηριστικά τα μέλη του Κογκρέσου.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάμεσα τους είναι και το μέλος της Τουρκικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο των Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Λεϊλά Γκιουβέν, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Επικεφαλής του κλιμακίου του Κογκρέσου ήταν ο αντιπρόεδρος του και πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών 'Αντερς Κνάπε, ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο και κυβερνήτης της επαρχίας του Φλέβολαντ Λιν Βερμπέκ, ο γραμματέας του Κογκρέσου Αντρέας Κιέφερ και η επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Γκαγιέ Ντογκάνογλου.