Συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα με ομαλούς ρυθμούς οι εξαγωγές σταφυλιών με σχετικά καλές τιμές. Οι εξαγωγές σταφυλιών βρίσκονται προς το τέλος τους.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, «δυστυχώς, παρά τις οδηγίες του ΥπΑΑΤ, συγκομίστηκαν ακτινίδια χωρίς να έχουν αποκτήσει τα φυσιολογικά ζάχαρα τους, 6,2 Brix κατά τη συγκομιδή, που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να αποκτήσουν τουλάχιστον 9,5 Brix κατά τη διάθεσή τους.

Η πρώιμη εμπορία ελληνικών ακτινιδίων ζημιώνει την εικόνα τους στις διεθνείς αγορές, πολύ περισσότερο που η πρόβλεψη παραγωγής στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται αυξημένη κατά 13%, με την ιταλική παραγωγή να υπερβαίνει τους 450.000 τόνους και την ελληνική τους 120.000 τόνους. Η συγκομιδή έπρεπε να οριστεί στις 20 Οκτωβρίου».

Ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με επείγουσα εγκύκλιό του (6/10/2011), διέταξε αυστηρούς ελέγχους συμμόρφωσης προς τις εμπορικές προδιαγραφές εμπορίας των ακτινιδίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 1 – 7/10/2011, είναι οι εξής:

Σταφύλια 40.422 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 48.439 τόνων

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook