Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συναντηθεί την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια από την εκλογή του Βαρθολομαίου ως Οικουμενικού Πατριάρχη.

Παπανδρέου και Βαρθολομαίος αναμένεται να έχουν και κατ'ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο των εκδηλώσεων, όπου πιθανότατα θα συζητηθεί και το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο οποίο αντιδρά η Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει το πρωί της Κυριακής στις Καρυές, ενώ το Σάββατο μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης και υφυπουργοί.

Στην αντιφώνησή του ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης τόνισε ότι ότι η συγκυρία είναι δύσκολη για την πατρίδα, ενώ αναφέρθηκε και στην προσφορά της μοναστικής πολιτείας του Άθω στις δύσκολες στιγμές που κατά καιρούς περάσε η Ελλάδα.

«Σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, όπως και ο ομιλών, ως καθ' ύλην αρμόδιος του Άγιου Όρους, το γνωρίζουμε και είμαστε υπερήφανοι που ο ελλαδικός χώρος περιλαμβάνει τη χερσόνησο του Άθω. Γνωρίζουμε τα προβλήματα σας και τις ανάγκες της Αθωνικής Πολιτείας. Θα είμαστε κοντά σας. Εγώ προσωπικά θα είμαι κοντά σας, θα κάνω ό,τι είναι στις δυνατότητες μου, θα κάνουμε ό,τι είναι στις δυνατότητες μας και θα σταθούμε πάντοτε μαζί σας» είπε ο κ. Λαμπρινίδης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται από την Παρασκευή στο Άγιο Όρος και θα επιστρέψει στο Φανάρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Το Σάββατο ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Ιερή Μονή Μεγίστης Λαύρας. Έψαλε τρισάγιο στους τάφους των πατριαρχών εντός του περιβόλου της μονής, όπου φυλάσσονται οι κάρες τεσσάρων προκατόχων του στον πατριαρχικό θρόνο. Έστειλε, επίσης, αυστηρό μήνυμα προς τους σχισματικούς μοναχούς και επικριτές του διαλόγου μεταξύ των εκκλησιών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη ρουμανική σκήτη Τιμίου Προδρόμου, την Ιερά Μονή Παντοκράτορος και τη σκήτη του Προφήτη Ηλία και τόνισε την υπερεθνική διάσταση της Ορθοδοξίας και την αγαστή συνεργασία των μοναχών διαφορετικών εθνοτήτων που ζουν στο Άγιο Όρος.

Τον Πατριάρχη συνοδεύουν στο ταξίδι του οι μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο αρχιγραμματέας της Συνόδου αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και μέλη της Πατριαρχικής Αυλής.

Τη Δευτέρα ο Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Μητρόπολη Λαγκαδά και «θα ευλογήσει το ποίμνιο αυτής, εγκαινιάζων διάφορα εκκλησιαστικά και άλλα κοινής ωφελείας Ιδρύματα».

(in.gr)