Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας, λόγω της έλλειψης ρευστότητας των ελλήνων κτηνοτρόφων. Οι παραγωγοί δυσκολεύονται ν’ αγοράσουν ζωοτροφές, για να ταΐσουν τα ζώα τους. Το αντίκτυπο, μάλιστα είναι άμεσο, αφού ήδη η παραγωγή γάλακτος, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνει αξιοσημείωτη κάμψη.

Το θέμα απασχολεί έντονα τον ΕΛΟΓΑΚ, αφού η μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος αγγίζει το 10% την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011, σε σύγκριση με έναν μόλις χρόνο πριν.

«Και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η χώρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιτυχεί πρωτογενή πλεονέσματα, με την κτηνοτροφία αποδεδειγμένα να έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να συμβάλλλει», σημειώνει με έμφαση στο paseges.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Βασική αιτία της τάσης μείωσης που παρατηρείται στην παραγωγή αγελαδινού αλλά κυρίως πρόβειου γάλακτος, θεωρείται η αδυναμία των ελλήνων παραγωγών ν’ ανταποκριθούν στο κόστος προμήθειας ζωοτροφών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ζώα να υποσιτίζονται και συνεπώς να παράγουν λιγότερο γάλα.

Το τελευταίο διάστημα, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, αφού αρκετές εταιρείες καθυστερούν μέχρι και 6 μήνες, να τους αποπληρώσουν για το γάλα, που απορρόφησαν. Έτσι, αναζητούν πηγές χρηματοδότησης, χωρίς ωστόσο, αποτέλεσμα.

(paseges.gr)