Σήμερα θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών στο εσωτερικό του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να αναδειχθεί αυτός που θα οδηγήσει το κόμμα απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να υπερέχει έναντι των συνυποψηφίων του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Μαρτίν Ομπρί, Αρνό Μονμπούρ, Μανιέλ Βαλ και Ζαν-Μισέλ Μπέιλ. Σημαντικότερες αντίπαλοί του θεωρούνται η Σεγκολέν Ρουαγιάλ κι η Μαρτίν Ομπρί.

Σημειώνεται πως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι η πρώην σύζυγος και μητέρα των παιδιών του, ενώ η Ματρίν Ομπρί είναι η νυν επικεφαλής του κόμματος. Ο Αρνό Μονμπούρ και ο Μανιέλ Βαν εκπροσωπούν τη νεότερη γενιά των Σοσιαλιστών, ενώ ο Ζαν- Μισέλ Μπέιλ έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και υπουργός Τουρισμού.

Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν σε δύο γύρους, σήμερα και την επόμενη Κυριακή, σε μία διαδικασία που ακολουθείται για πρώτη φορά στη Γαλλία. Πρόκειται για αμερικανικού τύπου προκριματικές εκλογές που είναι ανοιχτές σε όλους τους Γάλλους που ενστερνίζονται τις αξίες των Σοσιαλιστών με τη συμβολή ενός ευρώ. Κάτι ανάλογο που έγινε και στην Ελλάδα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν μέσω αυτής της διαδικασίας να προσδώσουν νομιμότητα στον υποψήφιό τους. Πάντως, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι Γάλλοι, το εκλογικό σώμα που θα μετέχει στις εκλογές για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραμένει άγνωστο, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις προγνώσεις. Παρ\’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σταθερό προβάδισμα έχει ο Φρανσουά Ολάντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook