Ιεράπετρα, Αλόνησος, Χίος, Κως, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Ρέθυμνο, Νάξος, Σάμος και Ηγουμενίτσα, βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών (EUCC) για την υψηλή ποιότητα των παραλίων τους.

Η 1η Πανελλήνια Τελετή Βράβευσης, για υψηλής ποιότητας παραλίες, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Sunshine» (Λύκτος) στην Μεγάλη Παραλία της Ιεράπετρας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δήμο Ιεράπετρας.

Να σημειωθεί πως οι παραλίες της Ιεράπετρας διακρίθηκαν κατά την αξιολόγηση από την EUCC λαμβάνοντας το μπρούτζινο μετάλλιο στη Νότια Ευρώπη. «Επενδύσουμε στην ποιότητα σε όλες τις  παραμέτρους του τουρισμού. Ποιότητα που θέλουμε να αναδείξουμε τόσο στις υποδομές όσο και στις υπηρεσίες. Γιατί τουρισμός και ποιότητα είναι έννοιες αλληλένδετες», τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, στην ομιλία του κατά την έναρξη της τελετής. 

Συνολικά στη Νότια Ευρώπη έχουν επιλεγεί 50 τουριστικοί προορισμοί για την ελκυστικότητά τους για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και την αειφορία.

Η Κριτική Επιτροπή Quality Coast αξιολόγησε πάνω από 500 διεθνείς τουριστικούς προορισμούς σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία.

Στην αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν τριάντα δείκτες κριτηρίων. Κάθε δείκτης αντικατοπτρίζει μια ξεχωριστή πτυχή της αειφορίας. Και οι 50 προορισμοί διαθέτουν καθαρό περιβάλλον. Μερικοί είναι τυπικοί προορισμοί της φύσης, ενώ άλλοι αποτελούν κλασσικό δείγμα προορισμού πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν κρατήσει την ταυτότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Να σημειωθεί πως η κριτική επιτροπή Quality Coast αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες (συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, εμπειρογνώμονες για τη φύση καθώς και από τις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. και ενώσεις επιχειρήσεων), με σχετική εμπειρία στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα βραβεία παρέλαβαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, των 13 Δήμων της χώρας, από τον Γενικό Διευθυντή της EUCC κ. A. Shalman ο οποίος παρουσίασε τα κριτήρια επιλογής, τα σημεία που διακρίθηκε κάθε περιοχή και τη βαθμολογία που απέσπασε από επισκέπτες και κριτική επιτροπή. Παράλληλα μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Ελλάδα τονίζοντας πως είναι ο τόπος που μαγεύει τους επισκέπτες ως ένας παράδεισος στη γη. 

Πυλώνας Ανάπτυξης ο Τουρισμός για την Ιεράπετρα

Πρωτογενής τομέας και τουρισμός είναι οι δύο πυλώνες ανάπτυξης για την περιοχή της Ιεράπετρας, τόνισε ο Δήμαρχος στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών.

«Θέλω να σας βεβαιώσω, πως για την Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας, ο τουρισμός αποτελεί

τον ένα από τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μας για τον τόπο.

Βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, του σχεδιασμού που κάνουμε αλλά

και των δράσεων που αναπτύσσουμε. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η σημερινή τελετή βράβευσης των παραλιών που διακρίθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα, αποτελεί μια μέρα γιορτής για την Ιεράπετρα. Είναι μια γιορτή για όλη την τοπική κοινωνία.

Είναι μια γιορτή για τους ανθρώπους που υπηρετούν τον τουρισμό στην περιοχή.

Για όλους εκείνους που αγωνίζονται πολλά χρόνια για ν’ αναδείξουν, να προβάλλουν και να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση του τόπου, μέσα από ποικίλες αντιξοότητες και πρωτίστως μέσα από τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχει η σύγχρονη τουριστική αγορά», επεσήμανε ο κ. Αναστασάκης.  

 Αναγκαίες οι διακρίσεις για τη χώρα

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η διεθνής αυτή πανευρωπαϊκή διάκριση δεν περνά απαρατήρητη, καθώς διευρύνει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες της περιοχής μας, που η διαδρομή τους περνά μέσα από το δυναμικό τρίπτυχο: περιβάλλον, φύση, πολιτισμός.

Ένα αρμονικά δεμένο σύνολο που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη συλλογική  ανάπτυξη και την ευημερία του νομού μας, για την ατομική ανάπτυξη και ευημερία του καθένα από μας. Τους συντελεστές αυτής της τιμητικής  διάκρισης,  πρέπει να τους μεγεθύνουμε, πρέπει να τους αναδείξουμε, πρέπει να τους  επικοινωνήσουμε, πρέπει να  τους προβάλλουμε! Ιδιαίτερα σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε για το μέλλον της χώρας μας τέτοιες διακρίσεις είναι απαραίτητες. Είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Γιατί ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη  αναπτυξιακή δραστηριότητα για τον τόπο μας».

Ενιαία και οργανωμένη προβολή της Κρήτης

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Περιφέρεια Κρήτης θα παρουσιάσει την Εταιρεία Τουρισμού Κρήτης στην οποία θα συμμετέχουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι με το τουρισμό φορείς, προκειμένου με οργανωμένο τρόπο να προχωρήσει η προβολή του νησιού.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης προχωρούμε και μαζί πρέπει να δώσουμε την προστιθέμενη αξία που χρειάζεται ο επισκέπτης του νησιού. Χρειαζόμαστε να ενώνουμε δυνάμεις και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί», τόνισε.