Τα σχέδια για το μέλλον της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia θα κληθεί να εγκρίνει το διοικητικό της συμβούλιο την Κυριακή ενώ για το ίδιο θέμα θα συναντηθούν και οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Στις συναντήσεις, όπως σημειώνεται στο in.gr, πέρα από τους πρωθυπουργούς, θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του Λουξεμβούργου όπου επίσης έχει παρουσία η τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.

Οι σχεδιασμοί προβλέπουν την διάσπαση και την πώληση μερικών από τα τμήματα της Dexia.

Το γαλλικό κομμάτι πρόκειται να συγχωνευτεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών (Caisse des Depots) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Banque Postale).

Αντίθετα, στο Βέλγιο το εκεί τμήμα της Dexia που δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική θα κρατικοποιηθεί. Το ενεργητικό του θα περάσει σε μία bad bank αν και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες μένουν να καθοριστούν.

Άλλα υγιή τμήματα του ομίλου, όπως η τουρκική Denizbank, θα πωληθούν.

Η Dexia, που είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό χρέος, είδε τις τελευταίες εβδομάδες τις γραμμές χρηματοδότησης να στερεύουν τόσο ώστε να δυσκολεύεται πλέον να καλύψει τις μακροχρόνιες ανάγκες της.

Αυτό έφερε τη μετοχή της σε μία έντονα καθοδική πορεία –έχασε 42% σε μία εβδομάδα– πριν οι Αρχές διακόψουν τη διαπραγμάτευσή της την περασμένη Πέμπτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook