«Φωνές Νερού Μυριάδες» ήχησαν και στην Αγία Βαρβάρα του Δήμου Γόρτυνας, καθώς το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου, μαθητές απ’ όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Βαρβάρας επισκέφτηκαν το Ρωμαϊκό λουτρικό συγκρότημα του αρχαιολογικού χώρου Αγίας Βαρβάρας, λαμβάνοντας μέρος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΚΓ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές νερού μυριάδες» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο Καλλιόπη Γκαλανάκη στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρισκόταν τα μοναδικά ρωμαϊκά λουτρά της Αγίας Βαρβάρας και ενημερώθηκαν για τη συμβολή του νερού στην καθημερινότητα των αρχαίων προγόνων, αλλά και για τα πιστεύω τους σχετικά με τις ιαματικές ιδιότητες των πηγών της περιοχής.

Η κα Γκαλανάκη τόνισε στους μαθητές την σημασία του νερού, λέγοντας πως αποτελούσε σύμβολο ζωής και θεωρήθηκε από τα πανάρχαια χρόνια στοιχείο ιερότητας για όλους τους λαούς της γης. Από την μεριά τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τα ερωτήματά τους τόσο για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και τον ρόλο που διαδραμάτιζε στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, όσο και τις ευεργετικές ιδιότητες που αποκόμιζαν οι άνθρωποι από τη χρήση του.

Τον Δήμο Γόρτυνας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Γαρεφαλάκης, ο οποίος σε συνεργασία με την ΚΓ’ ΕΠΚΑ, ανέλαβε τον συντονισμό για τη συμμετοχή των σχολείων στις εκδηλώσεις του διημέρου. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φωνές Νερού Μυριάδες», ο κ. Γαρεφαλάκης επισήμανε στην διττή σημασία του προγράμματος, που αφενός όπως είπε αναδεικνύει την συμβολή του νερού στην αρχαία Ελλάδα και αφετέρου προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών και δη των μικρών παιδιών, σχετικά με την προστασία του νερού.    

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεματικός άξονας των εκδηλώσεων έχει τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες» και αποτελεί αναφορά στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, που αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, 150 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία και χώροι πολιτισμού άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες επιχείρησαν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook