Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία εβδομάδα, στην Κίνα, από την παραδοσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Από τα πυροτεχνήματα προκλήθηκαν επίσης 118 πυρκαγιές από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου. Πέρυσι οι πυρκαγιές που είχαν προκληθεί ήταν 7.480.

Το υπουργείο προσθέτει σε ανακοίνωσή του ότι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν φέτος και ότι από τις πυρκαγιές προκλήθηκαν ζημιές περισσότερων από 56 εκατομμυρίων γουάν (8,5 εκατομμύρια δολάρια) -σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός από πέρυσι.

Στις απώλειες αυτές δεν περιλαμβάνεται η ζημιά που προκλήθηκε από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη βορειοανατολική πόλη Σενγιάνγκ, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο ατύχημα που σημειώθηκε φέτος.

Οι Κινέζοι υποδέχονται από την αρχαιότητα τον νέο χρόνο με πυροτεχνήματα. Βάσει της κινεζικής παράδοσης τα πυροτεχνήματα διώχνουν τα κακά πνεύματα, που μπορούν να φέρουν κακή τύχη τη νέα χρονιά. Σε πάρα πολλές πόλεις έχει απαγορευθεί η ρίψη πυροτεχνημάτων από τη δεκαετία του 1990, καθώς έχει κριθεί πολύ επικίνδυνη, θορυβώδης και επιβλαβής για το περιβάλλον. Ωστόσο, πολλοί είναι οι Κινέζοι που αψηφούν την απαγόρευση αυτή.


ΑΠΕ