Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη, δήλωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες, μετά το πέρας της συνάντησής τους, τόνισαν ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία για το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών -χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες-, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα υποστηρίζουν πρόταση για την τροποποίηση του συμφώνου Σταθερότητας.

Ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup, 17 και 18 του μηνός) και πάντως έως τη σύνοδο της G20 στις Κάννες (3 και 4 Νοεμβρίου).

Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την τρόικα, από την οποία αναμένεται η έκθεση προόδου. Όπως είπε, ελπίζει ότι στην έκθεση της τρόικας θα υπάρχουν συμπεράσματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την τελική λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Όσον αφορά στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δώσουμε τα αναγκαία κεφάλαια στις τράπεζες».


Ακόμη, τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε αναμονή των ψηφοφοριών στα κοινοβούλια των χωρών - μελών, ώστε να καταστεί λειτουργικό το EFSF, κάτι που θα διασφαλίσει την σταθερότητα του ευρώ.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να βρούμε μια λογική λύση, ώστε να συνεισφέρουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ· η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της».