Εγκατέλειψε την Ελλάδα προ εφταετίας. Τις καλές εποχές δηλαδή. Ολυμπιακοί, Ευρωπαϊκό, Eurovision και καφάσια οι άδειες σαμπάνιες στη Μύκονο.

«Που πας;», ρωτούσαν απορημένοι οι φίλοι του. «Πουθενά δεν θα βρεις καλύτερα!».

Τώρα πια η στάση τους έχει αλλάξει. «Μη τυχόν και γυρίσεις! Καλά είσαι εκεί. Δεν παλεύεται εδώ η κατάσταση.».

Όχι, ουδεμία αίσθηση διορατικότητας είχε για τα δεινά που έμελε να ακολουθήσουν. Προφήτης δεν είναι, πόσο δε μάλλον σοφός.

Πολύ απλά δεν είχε «δόντι», κομματικό μέσο, γνωριμίες ή οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά ούτε και τη διάθεση να ανταγωνιστεί αυτούς που τα είχαν. Με λίγα λόγια, καμία τύχη.  Είχε ανάγκη από ένα σύστημα που να προστατεύει τον πολίτη από την ανομία. Ένα σύστημα που να αποδέχεται ως αλήθεια το αυτονόητο, να επιβραβεύει το άριστο και να απορρίπτει τον παραλογισμό.

Τα κουβαδάκια σου, δηλαδή, και σε άλλη παραλία!

Θα μου πείτε τώρα, δικαίως, «τι δουλειά έχει αυτός να εκφέρει άποψη για τα τεκταινόμενα; Τι τον κόφτει; Αφού είναι αμέτοχος, δεν τον αγγίζουν ούτε το μεσοπρόθεσμο, ούτε οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.»

Οι πιο παθιασμένοι θα βιαστούν να τον κρίνουν. «Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει. Δεν κάθεσαι στα αυγά του εκεί στο Λονδίνο και άσε μας εμάς να κάνουμε ότι νομίζουμε.» Σωστό, εν μέρει. Αλλά επειδή ακριβώς είναι αμέτοχος διαθέτει και το εξής πλεονέκτημα. Βλέπει τα πράγματα αποστασιοποιημένος από πάθη και συγκινησιακές φορτίσεις. Με ψυχρή λογική. Κι έτσι λογικά και ψυχρά επιθυμεί να εκφράσει την απορία προς άπαντες αγανακτισμένους.

Μα, αλήθεια, πραγματικά δεν γνωρίζετε ποιοι τα φάγανε τα λεφτά; Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα ποιοι είναι οι κλέφτες, οι ψεύτες κι οι λωποδύτες; Θέλετε να τους ξετρυπώσετε, το γνωρίζω, μα πολύ φοβάμαι πως ψάχνετε σε λάθος κρυψώνες.

Ας σας δώσω εγώ λοιπόν μερικά παραδείγματα (συγχωρέστε μου τις γενικεύσεις, προφανώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις):

• Κλέφτες είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες μας που αφού μας χάρισαν την ψευδαίσθηση εθνικής ανάτασης τσεπώνοντας ταυτόχρονα τα πλουσιοπάροχα πριμ της πολιτείας, αποδείχτηκαν στην πλειοψηφία τους ντοπέ. Τσάμπα τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυσαν μπροστά στις κάμερες. Ο Έλλην φορολογούμενος πλήρωσε!

• Κλέφτες, όπως αποδεικνύεται, είναι οι πρόεδροι των ομάδων σας τους οποίους αποθεώνετε τις Κυριακές μεσημέρια διότι «στήνουν» παιχνίδια, ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και ζημιώνουν τόσο το κράτος (ΟΠΑΠ) όσο και όσους δοκιμάζουν την τύχη τους παίζοντας στοίχημα.

• Κλέφτες επίσης οι ιδιοκτήτες καμπόσων νυχτερινών μαγαζιών όπου χρόνια ολόκληρα αφήνατε μηνιάτικα και δώρα (πάλε ποτέ) για μια ζεμπεκιά, για το καλό το πρώτο τραπέζι, για φιστίκια, αλκοόλ και γαρούφαλλα. Αποδεδειγμένες οικονομικές ατασθαλίες, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παραβίαση αδειών λειτουργίας κλπ.

• Κλέφτες αρκετοί από τους εθνικούς τροβαδούρους μας που ξέχασαν ή αμέλησαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον τραγουδιστή-αηδόνι, σύζυγο νυν βουλευτού και πρώην υπουργού. Μα, με ψίχουλα θα ασχολούμεθα τώρα κύριε δικαστά;

• Κλέφτης ο ταξιτζής που με χρεώνει διπλά και τριπλά για μία κούρσα κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αθήνα. Λόγω κάποιας περίεργης σύμπτωσης μάλιστα το «καπέλο» αποδεικνύεται πάντα υψηλότερο τις φορές που παραδέχομαι πως ζω μόνιμα αλλού. Αθάνατη Ελληνική φιλοξενία! Για απόδειξη ούτε ρώτημα.

• Κλέφτες οι μοναχοί που επιδίδονται σε business εκατομμυρίων με ξιπασμένους πολιτικούς καλώντας σας ταυτόχρονα σε προσευχή και νηστεία. Κατά τα άλλα, τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ.

• Κλέφτες και οι παπάδες που τσεπώνουν αδήλωτα τρακοσάρια «για την εκκλησία» από γάμους και βαφτίσια. Και ο δίσκος φυσικά να γυρίζει.

Οι υπόλοιποι όπως λέει και ο τίτλος είναι οι γνωστοί.

Αυτοί που διορίζουν από το παράθυρο, που δίνουν αναπηρικές συντάξεις, που κάνουν ρουσφέτια, που παίρνουν μίζες από υποβρύχια, αεροπλάνα, Siemens, Βατοπαίδι, Χρηματιστήριο, Ομόλογα, Τράπεζες κλπ, κλπ.

Για εμάς τους δημοσιογράφους δεν μιλάω. Είναι γνωστό ότι ρίχνουμε νερό στο μύλο γιατί αν σταματήσει να γυρνάει οι περισσότεροι θα πεινάσουν!

Νίκος Μουντάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook