Κλιματικές αλλαγές, καταστροφή των φυσικών πόρων και βαθμιαία αύξηση της τιμής των τροφίμων, το νέο τρίπτυχο επισιτιστικής κρίσης, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα κινδύνου εξαθλίωσης για 1,7 δισ. ανθρώπους. Αυτό καταδεικνύει μία έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης ActionAid, λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.

 Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μπουρούντι, Νότια Αφρική, Αϊτή, Μπαγκλαντές, Ζάμπια, Ινδία, Σιέρρα Λεόνε, Αιθιοπία και Ρουάντα, χώρες με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι οι 10 πιο ευάλωτες από τις 28 φτωχές χώρες στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα «Στο χείλος του γκρεμού: ποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την κλιματική και επισιτιστική κρίση;».

\"http://lh3.ggpht.com/Zacharitsa/SHpKX1q5xDI/AAAAAAAAAoY/KHcCesKwt00/ftwxia%5B2%5D.jpg\" Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς, \”φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της η εποχή των φτηνών τροφίμων για όλους μας, καθώς οι εντατικές και μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες φτωχαίνουν τόσο τη γη και υποβαθμίζουν τόσο το περιβάλλον, που μειώνεται η δυνατότητά του να μας θρέψει. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις σοδειές, είτε πρόκειται για παρατεταμένες ξηρασίες, όπως συμβαίνει τώρα στην Ανατολική Αφρική, είτε για πλημμύρες, όπως συμβαίνει τώρα στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές».

«Εμείς στην ActionAid», προσθέτει ο ίδιος, «γνωρίζουμε καλά ότι αυτή δεν είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Υπάρχουν λύσεις για να μειωθεί τόσο η πείνα όσο και η φτώχεια. Πρέπει όχι μόνο να αφήσουμε τους ανθρώπους των φτωχών χωρών να καλλιεργήσουν οι ίδιοι την τροφή τους, αλλά και να τους στηρίξουμε για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Αυτού του είδους η βιώσιμη γεωργία, που καλύπτει τις ανάγκες των ντόπιων μπορεί να καταπολεμήσει την πείνα και τον υποσιτισμό και να γίνει ο μοχλός για τους φτωχούς ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια».

\"http://3.bp.blogspot.com/-JqyCRfWRPS0/TmUHE6c0TWI/AAAAAAAAEQA/stOa1zu-lzM/s1600/Famine+in+Somalia.jpg\"Οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και η μεγάλη βιασύνη ξένων επενδυτών να ελέγξουν πόρους όπως το πετρέλαιο, τα ορυκτά, τα βιοκαύσιμα και το νερό, θα μπορούσαν να αφήσουν εκατομμύρια από τους πιο φτωχούς χωρίς αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να παράγουν επαρκή τροφή. Μόνο στην Αφρική, περισσότερα από 6 εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένης γης πρέπει να αναβαθμιστούν για να ανταποκριθούν στην αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2050.

«Το πόσο βιώσιμος», αναφέρει ο κ. Κουβαράς, «θα είναι ο κόσμος μας, θα εξαρτηθεί τελείως από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την τριπλή αυτή κρίση κλιματικής αλλαγής, αφού 44 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων».

\"http://govtslaves.files.wordpress.com/2011/04/starvation3.jpg\"

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ActionAid καλεί τους ηγέτες της ομάδας G20, που θα συναντηθούν το Νοέμβριο, να ενισχύσουν την επένδυσή τους στις αγρότισσες και τις καλλιέργειες μικρής κλίμακας στις φτωχές χώρες, που είναι και αυτές που μπορούν να θρέψουν με το παραπάνω τον πληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων που θα έχουμε φτάσει μέχρι τότε. Θα πρέπει, επίσης, να δώσουν τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί για να βοηθήσουν τους φτωχούς ανθρώπους να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές και να εξαλείψουν τους στόχους για τα βιοκαύσιμα που οδηγούν στην αρπαγή της γης φτωχών σε Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική.

   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook