Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στον μαρτυρικό Καλλικράτη η επέτειος της καταστροφής και του ολοκαυτώματος τον Οκτώβρη του 1943.

Παρά τη δυνατή βροχή, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο χωριό προκειμένου να τιμήσει τα 29 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας το διάστημα 6 έως 9 Οκτωβρίου του 1943 όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν και λεηλάτησαν το χωριό και έκαψαν 100 από τα 120 σπίτια.

\"\"

\"\"

«Την εποχή εκείνη οι Γερμανοί εξαπέλυσαν ένα πογκρόμ καταστροφών όλων των χωριών που υπήρχαν ψήγματα αντίστασης απέναντι στη βάρβαρη κατοχή τους σε όλη την Ελλάδα. Ένα από αυτά ήταν και ο Καλλικράτης. Λήστεψαν, λεηλάτησαν και σκότωσαν τον ανθό του χωριού προσπαθώντας να παραδειγματίσουν και να καταστείλουν το κίνημα της αντίστασης, που εκείνη την εποχή φούντωνε σε όλη την Ελλάδα. Όπως δεν τα κατάφεραν τότε, δεν θα τα καταφέρουν και σήμερα.

Ζούμε τις συνθήκες μιας νέας κατοχής που δεν είναι με τα όπλα, αν και τίποτα δεν είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό με αυτή την κρίση δεν θα ξεσπάσει και ένα θερμό επεισόδιο με τους εξ’ ανατολάς γείτονες μας. Γιατί ένας λαός που εξαθλιώνεται οικονομικά και ηθικά αδυνατίζει το φρόνημά του, δίνει χώρο σε κάποιους άλλους να προσπαθήσουν να κερδίσουν πράγματα που νομίζουν ότι τους ανήκουν και τα έχασαν μέσα από τους συλλογικούς αγώνες των προγόνων μας.
\"\"

\"\"

Ότι λοιπόν δεν κατάφεραν τότε, δεν θα καταφέρουν ούτε σήμερα. Έρχεται η ώρα να συγκροτηθεί αυτό το λαϊκό μέτωπο των σημερινών καιρών που θα πει επιτέλους ένα \’όχι\’ σε αυτούς που θέλουν να αγοράζουν αέρα, γη και θάλασσα από την πατρίδα μας και να φέρουν μισθούς, μεροκάματα, και συνθήκες Ινδοκίνας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος μας Παύλος Πολάκης.

Σημαντικά στοιχεία έφερε στο φως ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης λαογράφος και συγγραφέας Κος Κανάκης Γερονυμάκης, για το χρονικό της καταστροφικής μανίας των ναζί. Αναφέροντας μερικά περιστατικά ενδεικτικά τις βαρβαρότητας των ναζί σημείωσε: «Πήραν από την Επισκοπή Ρεθύμνου δύο ανθρώπους για να τους δείξουν τον δρόμο για το χωριό.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν σχέση με τον Καλλικράτη και μόλις τους έφεραν εδώ τους εκτέλεσαν. Μια γυναίκα επειδή δεν έδινε τα χρυσαφικά που είχε στην κατοχή της τη σκότωσαν επιτόπου και τον σκύλο που πήγε να γλείψει το αίμα από κάτω και αυτόν τον σκότωσαν. Συνολικά σκότωσαν 9 γυναίκες μεταξύ των οποίων μία ηλικιωμένη 80 χρονών στο κρεβάτι της». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Καλλικράτης αδικήθηκε από την πολιτεία, όσον αφορά την αναγνώριση των βιαιοτήτων. Από την πλευρά του Δήμου Σφακίων, ανακοινώθηκε ότι ο δήμος μας πρόσφατα μπήκε στο δίκτυο των μαρτυρικών δήμων της Ελλάδος.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκτός των άλλων και αντιπροσωπεία του δήμου Ανατολικής Μάνης. Φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές ορισμένοι εξ αυτών απέδωσαν τιμές πυροβολώντας στον αέρα με παλαιά όπλα.

«Ερχόμαστε πάντα σε αυτές τις εκδηλώσεις όπως και οι αδελφοί μας από την περιοχή εδώ των Χανίων έρχονται στη Μάνη για τις δικές μας καθώς εδώ και μια 10ετία έχουμε αναπτύξει σχέσεις με την περιοχή των Σφακίων και ιδιαίτερα με την τέως κοινότητα Ασή Γωνιάς, με την οποία και αδελφοποιηθήκαμε», ανέφερε ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Αδρεάκος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο σύλλογος ριζίτικου ‘Χρυσόθεμις’ τραγουδώντας για τους ήρωες ένα ριζίτικο.

Τέλος στην επέτειο παρευρέθηκε και η πρωτοβουλία, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των δολοφονηθέντων.

Τιμή και Δόξα στους πεσόντες!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook