Η συμμετοχή της Γαλλίας στην διάσωση της Dexia δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας που βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ανέφεραν ο Fitch και ο Moody’s.

Όπως ανέφερε ο οίκος Moody’s «η επίπτωση των γαλλικών εγγυήσεων για την Dexia θα είναι περιορισμένη, όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο οίκος Fitch που ανέφερε ότι «το σχήμα των κρατικών εγγυήσεων που υιοθετήθηκε δεν αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας».

Ο Fitch αναφέρει ακόμη ότι «η έκθεση, που έχει η Dexia στα κρατικά ομόλογα, είναι αρκετά ήπια, ώστε δεν συνιστά έναν σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας».

«Η Γαλλία διακρίνεται για την εξωτερική οικονομική ευελιξία της, σε έναν μεγάλο βαθμό, επίσης για μια συνετή οικονομική διακυβέρνηση στο εσωτερικό της, αμφότερα δε βοηθούν στην απορρόφηση ενδεχόμενων σοκ», προσθέτει ο Fitch.

Η Γαλλία αξιολογείται με Aaa, την ανώτερη δυνατή αξιολόγηση και επιδιώκει πάση θυσία να τη διατηρήσει, παρά την έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, το Βέλγιο (με το οποίο η Moody’s έβαλε υπό παρακολούθηση) και το Λουξεμβούργο θα παρέμβουν με εγγυήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Dexia με τη Γαλλία να μετέχει με 60,5%, το Βέλγιο με 36,5% και το Λουξεμβούργο με 3%.

Οι τρεις χώρες θα προσφέρουν από κοινού 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τιμή της μετοχής της Dexia παρουσίαζε τη Δευτέρα έντονη μεταβλητότητα στο παρισινό χρηματιστήριο. Αν και αρχικά είχε σημειώσει απώλειες από -29% έως -36% αργότερα ανέκτησε έδαφος αν και έκλεισε κάτω από την τιμή της περασμένης Πέμπτης όταν διακόπηκε η διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών.

* Στο μεταξύ όπως αναφέρει το in.gr, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της βελγικής Dexia, Ζαν-Λικ Ντεάν, λίγο αφότου αναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Ιβ Λετέρμ η εθνικοποίησή της τράπεζας. Η κίνηση αυτή προεξοφλούνταν από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ντεάν ασκούσε τα καθήκοντά του από το 2008 ενώ ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου, κατά τα έτη 1992-1999.