Με ενθουσιασμό αποχαιρέτησαν το Ρέθυμνο την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 δώδεκα μαθητές από τη Νέα Νότια Ουαλία με υπεύθυνο της αποστολής τους τον κ. Ντάρρεν Μίτσελ, Διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού της Αυστραλίας.

Ο Δήμος Ρεθύμνης ανταποκρινόμενος στο αίτημα του κ. Μίτσελ για φιλοξενία της αποστολής των υποτρόφων του πρωθυπουργικού γραφείου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην πόλη του Ρεθύμνου, κατήρτισε μέσω της υπεύθυνης σε θέματα πολιτισμού και παιδείας δημοτικής συμβούλου κ .Αποστολάκη Αναστασίας ένα αξιόλογο πρόγραμμα ξενάγησης των μαθητών και των δασκάλων τους σε ιστορικούς χώρους του Νομού ,που συνδέονται κυρίως με γεγονότα του Β΄παγκοσμίου πολέμου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περίφημη Μάχη της Κρήτης.

Συνοδεία της κ. Αποστολάκη και της αρχαιολόγου του Γραφείου Παλιάς Πόλης κ. Ματίνας Αρβανίτη η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, όπου και υποδέχτηκαν την αποστολή ο Διευθυντής του σχολείου κ. Δουλγεράκης Ιωάννης ,οι μαθητές,το προσωπικό των καθηγητών και ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Λαμπαθάκης Μιχάλης , ο οποίος ξενάγησε τους φιλοξενούμενους στο εργαστήριο μοντελισμού του σχολείου, παρουσίασε με ιδιαίτερη έμφαση τα εκθέματα που σχετίζονται με τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο , ενώ ταυτόχρονα προβλήθηκε και σχετικό βίντεο για την Μάχη της Κρήτης.

Οι στιγμές που ακολούθησαν προκάλεσαν ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους όταν παρουσία των μαθητών από τις δύο χώρες που αντάλλαξαν απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα στις χώρες τους , έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ως ένδειξη φιλίας και αναγνώρισης της συμβολής των Αυστραλών συμμάχων στην Μάχη της Κρήτης 70 χρόνια πριν. Μέσα σε μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα και μετά από ένα πλούσιο κέρασμα στο γραφείο των καθηγητών η αποστολή με τις συνοδούς της μετέβησαν στο Στρατιωτικό Μουσείο του Χρωμοναστηρίου, όπου και τους υποδέχτηκε ο αντισυνταγματάρχης κ. Κλάδος Ανδρέας, ενώ ο κ. Τριποδιανάκης Σταύρος έκανε μία υψηλού επιπέδου ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου ,που κατέπληξε όλους για την ακρίβεια και την λεπτομερή αφήγηση των γεγονότων μέσα από τα σχετικά με τον Β΄παγκόσμιο εκθέματα.

Στη συνέχεια μεταξύ άλλων το πρόγραμμα της φιλοξενίας περιελάμβανε ξενάγηση σε ιστορικούς χώρους όπως στο Μουσείο των Αυστραλών πεσόντων στον Σταυρωμένο, στην οδό Αυστραλών μαχητών κ.ά.

Στο τέλος της ημέρας οι μαθητές και οι δάσκαλοι ευχαρίστησαν για την ζεστή φιλοξενία, ενώ ο κ. Ντάρρεν Μίτσελ απέδωσε στην κ. Αποστολάκη και στην κ. Αρβανίτη από ένα αναμνηστικό συλλεκτικό δώρο με το έμβλημα του μνημείου ΆΝΖΑΚ της Νέας Νότιας Ουαλίας για την συμπλήρωση των 70 χρόνων από την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η επίσκεψή τους στην Κρήτη.