Σε μείωση κατά περίπου 15% στις αποδοχές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ καταλήγει η κυβέρνηση, έναντι των περικοπών ακόμη και άνω του 50% που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο για το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα εξαιρεί τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.ά) από την πρόβλεψη της επιβολής πλαφόν ύψους 1.900 ευρώ στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές του προσωπικού.

Τη Δευτέρα, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλ.Πλασκοβίτη, έκαναν λόγο για αλλαγές στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΓΕΝΟΠ Κ.Κατσαρό, οι εισηγμένες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει στο Δημόσιο, αλλά οι διοικήσεις τους καλούνται να διασφαλίσουν ότι το μισθολογικό κόστος το 2011 θα μειωθεί κατά 35% σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΕΝΟΠ, το κόστος αυτό στη ΔΕΗ έχει ήδη μειωθεί κατά 21%, συνεπώς αν ισχύσει η ρύθμιση αυτή απομένει ένα 14%, ενώ αν ίσχυε η αρχική ρύθμιση του νομοσχεδίου οι μειώσεις θα έφθαναν στο 50% ή και το 75%.

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι η ρύθμιση που θα προβλέπει η τροπολογία δεν θα αφορά τις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, αλλά το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων, μαζί με βάρδιες και υπερωρίες.

Έτσι, από τις 4.235 ευρώ το μήνα που ήταν οι μέσες μεικτές απολαβές στη ΔΕΗ στις αρχές του 2010, αυτές θα υποχωρήσουν μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, στις 2.753 ευρώ.

Στην ουσία πρόκειται για μια περαιτέρω μείωση της τάξης των 590 ευρώ, αφού ήδη μέσα στο 2010 οι μέσες μεικτές αποδοχές είχαν μειωθεί κατά 21%, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται σήμερα γύρω στα 3.346 ευρώ.

Της εξαίρεσης των εισηγμένων ΔΕΚΟ από το καθεστώς που ισχύει για όλο το υπόλοιπο Δημόσιο και το μαχαίρι κατά 50%, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, είχαν προηγηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου η πρώτη υποστήριξε με στοιχεία ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν ήδη υποστεί από πέρυσι σημαντικό «κούρεμα».