Σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και ταυτόχρονα πιθανή αλλαγή των συντελεστών του φόρου, προανήγγειλε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνένετυξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Στόχος είναι να φέρουμε κοντά τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες, χωρίς να αυξήσουμε την επιβάρυνση. Ίσως να μειώσουμε τους συντελεστές» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Η αναμενόμενη εξίσωση των αντικειμενικών με τις λεγόμενες αγοραίες τιμές θα φέρει ντόμινο επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι αλλαγές αυτές θα περιληφθούν και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμοι στο τέλος Οκτωβρίου, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή απο το νέο έτος.

Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ο φόρος μεταβίβασης σε περίπτωση αγοράς και ο φόρος γονικών παροχών και κληρονομιών.

Παράλληλα, μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό του ειδικού τέλους στα ακίνητα που θα κληθούν να πληρώσουν την επόμενη χρονιά οι ιδιοκτήτες.

Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι οι όποιες ελαφρύνσεις προκύψουν, για παράδειγμα στους φόρους μεταβίβασης, δεν θα περιορίσουν σημαντικά τα βάρη που θα προκύψουν από τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ με τα νέα μέτρα θα επιδεινωθεί η ύφεση στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ, η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 37,5% τον Ιούνιο, βάσει του όγκου, ενώ βάσει των αδειών σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 27,8%.

Κατά την χρονική περίοδο, Ιουλίου 2010 – Ιουνίου 2011 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε μείωση κατά 23,8% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 32,7% στην επιφάνεια και κατά 32% στον όγκο.

Στο α΄ εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση κατά 35,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 47,4% στην επιφάνεια και κατά 44,6% στον όγκο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook