«Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία έχει λάβει πλέον μια συστημική διάσταση», προειδοποίησε ο για λίγες ημέρες ακόμη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακόμη, τόνισε πως η Ελλάδα είναι παράδειγμα μιας «άτακτης» χώρας, καθώς και ότι έγινε μέλος στο ευρώ με ακατάλληλο τρόπο.

Ο Jean-Claude Trichet δήλωσε ότι η κρίση έχει λάβει πλέον μια συστημική διάσταση. «Τον περασμένο μήνα, οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα πέρασαν και στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η όλη κατάσταση επιδεινώθηκε από το «στέγνωμα» των αγορών χρηματοδότησης των τραπεζών.

Προειδοποιεί ακόμη ότι υπάρχει ραγδαία αυξημένο ρίσκο χρηματοπιστωτικής μετάδοσης, και ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι αρχές, πρέπει να δράσουν συντονισμένα και άμεσα.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κρίση, ζητώντας την άμεσα και πλήρη εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου.

«Αυτό που χρειάζεται είναι αξιόπιστες, βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί και ο συντονισμός της επικοινωνίας», πρόσθεσε ο Trichet.

Μάλιστα, ζήτησε τη συνεχή αποτίμηση της έκθεσης των τραπεζών σε κρατικά assets, ενώ τόνισε ότι ίσως θα είναι ωφέλιμο εάν το EFSF δανείζει στις κυβερνήσεις για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον ίδιο και το δημοσίευμα στο capital.gr, είναι ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι κανόνες της Βασιλεία ΙΙΙ, καθώς και ότι χρειάζεται ξεκάθαρη απόφαση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook