Η Ευρωζώνη, η οποία δεν έχει καταφέρει να επιλύσει την κρίση χρέους, έχει «την πολιτική βούληση να την ξεπεράσει», διαβεβαίωσε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια επίσκεψής της στο Βιετνάμ.

«Τα μέλη της Ευρωζώνης έχουν την πολιτική βούληση να ξεπεράσουν την κρίση του δημοσιονομικού χρέους», τόνισε.

Η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Βερολίνο, υποσχέθηκαν «μόνιμες, συνολικές και γρήγορες απαντήσεις πριν από τα τέλη του μήνα», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν το πλαίσιό τους.

Στόχος είναι να φθάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της G-20, της οποίας θα προεδρεύσει η Γαλλία, στις Κάννες, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, με μια Ευρώπη που θα έχει καταφέρει να βάλει σε τροχιά επίλυσης μερικά από τα βασικά προβλήματά της.

Για να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αναβάλουν για τις 23 του μηνός τη Σύνοδο Κορυφής που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 17-18 Οκτωβρίου.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν «ξεκάθαρες αποφάσεις» απέναντι στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρωζώνη, τόνισε την Τρίτη κατέστησε σαφές σήμερα ο πρόεδρος της
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ιδιότητα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου.

Στο βαθμό που η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για τις 23 Οκτωβρίου θα «επιτρέψει τη λήψη ξεκάθαρων αποφάσεων», στο ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της κρίσης χρέους, «αυτό είναι σημαντικό», καθώς είμαστε «στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης», σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή, του ο κ. Τρισέ δέχθηκε ερωτήσεις για την ελληνική κρίση χρέους και την προσαρμογή που συντελείται στην ελληνική οικονομία.

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που λειτουργεί «άτακτα» και προσέθεσε πως η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση έγινε με ακατάλληλο τρόπο.

Στην μετάθεση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου και στις γαλλογερμανικές διαφορές για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους εστιάζουν σήμερα, Τρίτη, τα δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου.

Το Bloomberg σε δημοσίευμα του αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετέθεσαν εν μέσω κρίσης τη Σύνοδο Κορυφής, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ζητεί μεγαλύτερη από την συμφωνημένη απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Εξάλλου, για αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με το πακέτο για την Ελλάδα κάνουν λόγο οι Financial Times, κάτι που κατά την εφημερίδα καθυστερεί τη Σύνοδο Κορυφής. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι Γερμανοί είναι υπέρ της αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ωστόσο οι Γάλλοι δεν επιθυμούν μεγάλο κούρεμα.

Η Wall Street Journal, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως η αναταραχή του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης επιδεινώθηκε περαιτέρω εν μέσω ενδείξεων ότι τράπεζες στην Αυστρία και την Ελλάδα κινδυνεύουν περαιτέρω από την πίεση που ασκείται στην Ευρωζώνη και από την μη αποκρυστάλλωση ενός σχεδίου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook