Η αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου φαίνεται ότι δρομολογείται με βασικότερο εξ αυτών την αύξηση του haircut στα ομόλογα που θα υποστούν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΕΚΤ αντιδρά καθώς γνωρίζει ότι νέο haircut θα επιφέρει σημαντικές ζημίες στις τράπεζες που εποπτεύει αλλά ο επικεφαλής του Εurogroup J. C. Juncker δήλωσε ότι συζητείται haircut στο ελληνικό χρέος ακόμη και μεγαλύτερο του 50%.

Αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το ακριβές ύψος του νέου haircut αλλά με βάση όλες τις συγκλίνουσες αναφορές και εκτιμήσεις θα φθάσει το 50%.

Με δεδομένο ότι έχει υλοποιηθεί ένα 21% haircut έως τώρα που επέφερε ζημίες 6,11 δις μέχρι τώρα στις τράπεζες ένα επιπλέον 30% θα αύξανε τις απομειώσεις στο 50% και αυτό θα σήμαινε συνολικές ζημίες 15 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Αν το νέο haircut είναι 50% και το σωρευτικό 70% ….. τότε οι σωρευτικές ζημίες θα φθάσουν στα 21 με 22 δις ευρώ.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ζημίες 15 δις ευρώ που προφανώς είναι μη αντιμετωπίσιμες με βάση την υφιστάμενη κεφαλαιακή δομή των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι στις ζημίες αυτές δεν περιλαμβάνεται η Blackrock που θα εμφανίσει νέες προβλέψεις στο σύστημα 8-10 δις ευρώ, 8,4 δις ευρώ με βάση έρευνα του www.bankingnews.gr.Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν τεράστια κεφαλαιακή ζημία και αυτό που εξάγεται ως ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι θα χρειαστούν σημαντικά νέα κεφάλαια οι τράπεζες.

Η πρόταση κορυφαίου έλληνα τραπεζίτη είναι οι τράπεζες να ανακοινώσουν αυξήσεις κεφαλαίου να συμμετάσχουν οι βασικοί μέτοχοι και εν συνεχεία οι τράπεζες να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η λύση αυτή είναι δίκαιη και θα επιτρέψει στους τραπεζίτες και στους βασικούς μετόχους να έχουν το κράτος βασικό μέτοχο προσωρινά μέχρι να αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές και να αποπληρώσουν το κράτος.
Η προσφυγή στο ΤΧΣ δεν σηματοδοτεί ακύρωση μετοχών, καθώς δεν θα προηγηθεί μεταβατική τράπεζα και θα διασφαλίσει την σταθερότητα των τραπεζών.

Και ενώ οι ζημίες για τις τράπεζες αναμένονται τεράστιες σημαντικές κεφαλαιακές ζημίες θα υποστούν και τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα που ελέγχουν 19-20 δις ευρώ ομόλογα.

Στο πρώτο psi τα ταμεία ακολούθησαν την πολιτική της χρονικής επιμήκυνσης αλλά στο δεύτερο psi φαίνεται ότι θα υπάρχει και haircut και αν αυτό συμβεί τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν κρατική βοήθεια ειδάλλως θα κινδυνεύσουν να χρεοκοπήσουν.

Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστιοι και ρεαλιστικοί.
Ρεαλιστική είναι και η ανησυχία ότι το credit event δεν θα μπορέσει να αποτραπεί αν υπάρξει και δεύτερο haircut στα ομόλογα.

Η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων δεν θα μπορεί προκλητικά να υποστηρίζει ότι δεν τίθεται credit event. Πιστωτικό γεγονός θα υπάρξει και τότε οι αμερικανικές τράπεζες κατά βάση θα κληθούν να πληρώσουν έως 30 δις δολάρια τα CDS στους σημερινούς κατόχους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει την κεφαλαιακή διάρθρωση και των αμερικανικών τραπεζών αλλά πλησιάζει η ώρα που όλοι πρέπει να πληρώσουν. Οι αμερικανικές τράπεζες όταν εξέδιδαν τα CDS θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να τα πληρώσουν.

Το αμερικανικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο bankingnews.gr, ενδιαφέρον για την κρίση χρέους συνδέεται και με το γεγονός ότι οι αμερικανικές τράπεζες δεν θέλουν να πληρώσουν τα CDS.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook