Ενδιαφέρεστε για τα όσα συμβαίνουν μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στη Γενεύη και θα θέλατε όσο τίποτε άλλο να μπορούσατε να κρυφοκοιτάζατε επάνω από τον ώμο των ερευνητών που αναζητούν το ασύλληπτο μποζόνιο Χιγκς; Τώρα μπορείτε να το κάνετε από το έξυπνο κινητό τηλέφωνό σας χάρη σε μια εφαρμογή που κυκλοφόρησε στο Android Market.

Το LHSee -λογοπαίγνιο με τα αρχικά LHC του επιταχυντή- αναπτύχθηκε από ερευνητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τους ερευνητές του ATLAS, ενός από τα πειράματα που διεξάγονται για τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς. Στόχος του είναι να κάνει τον Μεγάλο Επιταχυντή προσιτό στο ευρύ κοινό φέρνοντάς τον στις οθόνες όσων διαθέτουν ένα έξυπνο κινητό ή μια ταμπλέτα που λειτουργεί με το σύστημα Android.

Συγκρούσεις ατόμων ζωντανά

Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε από τον φυσικό Κρίστοφερ Μπόντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έτσι ώστε να απευθύνεται τόσο στους ειδικούς όσο και στους μη ειδικούς, έχει αποσπάσει ήδη ιδιαίτερα θετικές κριτικές. Εκτός του ότι παρέχει -σε απλά αγγλικά – ενδελεχείς πληροφορίες για τον επιταχυντή και τα πειράματα που διεξάγονται σε αυτόν, διαθέτει ως μεγάλο «ατού» μια λειτουργία «Stream 3D Events» η οποία προσφέρει μια τρισδιάστατη άποψη, σε πραγματικό χρόνο, των όσων διαδραματίζονται μέσα στον LHC.

Για πρώτη φορά μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις συγκρούσεις των ατόμων οι οποίες μεταφέρονται από τους υπόγειους ανιχνευτές του CERN απευθείας στην οθόνη του κινητού σας. Ολες οι εικόνες και οι εκπαιδευτικές πληροφορίες είναι διαδραστικές ενώ για παιδιά αλλά και μεγάλους υπάρχουν πολλά κινούμενα γραφικά. Ως «κερασάκι στην τούρτα» το παιχνίδι «Πιάστε το μποζόνιο Χιγκς» (Hunt the Higgs Boson) σας προσφέρει μια διαδραστική γεύση των ερευνών που διεξάγονται για τον εντοπισμό του «σωματιδίου του Θεού».

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/C7D2F39506FF1EA4C9F01A55BA8AD398.jpg\"


(ΒήμαScience)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook