Κατά 61% αυξήθηκε εφέτος σε σχέση με το 2010 η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν. Εκθεση του ΟΗΕ αποδίδει την αύξηση αυτή στην άνοδο της τιμής η οποία αποτέλεσε κίνητρο ώστε να επεκταθούν οι καλλιέργειες οπίου κατά 7% το 2011. Πέρυσι, η παραγωγή είχε πέσει στο μισό, λόγω μιας ασθένειας των φυτών που αποδεκάτισε τη σοδειά, γι\’ αυτό οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Η παπαρούνα συμφέρει τους αφγανούς αγρότες: από την καλλιέργειά της εφέτος κέρδισαν 10.700 δολάρια ανά 10 στρέμματα ενώ πέρυσι μόλις 4.900 δολάρια ανά 10 στρέμματα.

Το Αφγανιστάν παράγει το 90% του οποίου που κυκλοφορεί παγκοσμίως – γεγονός που εφέτος μεταφράζεται σε 5.800 τόνους. Τα έσοδα από την «οικονομία της παπαρούνας», που παρέχει το κύριο συστατικό της ηρωίνης, χρηματοδοτούν την εξέγερση των Ταλιμπάν. Υπολογίζεται ότι οι Ταλιμπάν κέρδισαν 700 εκατ. δολάρια από το όπιο το 2011 – τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τα 200 εκατ. που κέρδιζαν ετησίως τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Το ποσό αυτό υπολογίστηκε με βάση τα 1,4 δισ. δολάρια που κέρδισαν οι αφγανοί καλλιεργητές οπίου και την πάγια πρακτική της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα σύμφωνα με την οποία οι αγρότες παίρνουν το 20% των κερδών και οι Ταλιμπάν το 10%. Η ανάμειξη των Ταλιμπάν στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών κυμαίνεται από την άμεση ενασχόληση (π.χ. προμήθεια σπόρων στους αγρότες) ως τις υπηρεσίες διανομής και προστασίας.

\"http://sup.kathimerini.gr/kathimerini/theNews/photos/opio470.jpg\"Το μέγεθος της «οικονομίας της παπαρούνας» στο Αφγανιστάν φθάνει τα 7 δισ. δολάρια, την στιγμή που ΑΕΠ της χώρας (εκτός οπίου) είναι 16 δισ. δολάρια το 2011.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του οποίου στο Αφγανιστάν παράγεται στις νότιες επαρχίες, όπως Χελμάντ και Κανταχάρ, οι οποίες είναι και ανάμεσα στις πιο ασταθείς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ασφάλειας και την καλλιέργεια οπίου.

Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση στην παραγωγή καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι η αφγανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ ενίσχυσαν τα μέτρα για την εξάλειψη της καλλιέργειας οπίου κατά 65% και προχώρησαν σε σημαντικές κατασχέσεις τους τελευταίους μήνες. Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι σήμερα εμπλέκονται στις καλλιέργειες 17 επαρχίες του Αφγανιστάν, δηλαδή τρεις περισσότερες σε σχέση με πέρυσι – οι οποίες μάλιστα είχαν ανακηρυχθεί «χωρίς παπαρούνες» αλλά ξανακύλησαν. Η μοναδική θετική τάση είναι ότι η παραγωγή μειώθηκε ελαφρώς σε ορισμένες επαρχίες.

\"http://3.bp.blogspot.com/_xKlnynoHmV4/TGgZTzCdyWI/AAAAAAAAMZ0/bZgrw31rGkY/s1600/Afgan-boy-Opium-ha_1396923i.jpg\"

Η αύξηση ανησυχεί επίσης και το ΝΑΤΟ και όσους προσπαθούν να επιβάλουν τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Οι συνολικές καλλιέργειες παπαρούνας στη χώρα καλύπτουν 1.310 στρέμματα (ενώ πέρσι κάλυπταν 1.230). Ομως η έκταση αυτή παραμένει χαμηλότερη από το 2009 και κατά το ένα τρίτο μικρότερη από το ρεκόρ των 1.930 στρεμμάτων που καταγράφηκαν το 2007).

Οι παγκόσμιες επιπτώσεις μεταφράζονται σε 100.000 θανάτους που καταγράφηκαν παγκοσμίως και σχετίζονται με το όπιο του Αφγανιστάν. Αλλά τις υφίσταται και η ίδια η χώρα παραγωγής καθώς υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο Αφγανοί είναι χρήστες του ναρκωτικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook