Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες για πιθανές αντιαμερικανικές ενέργειες μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν για «συνωμοσία» με στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στις ΗΠΑ και επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος. «Διαβολική σκευωρία» χαρακτήρισε το Ιράν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί ιρανικής συνωμοσίας.

«Η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει πως το σχέδιο -με ιρανική υποστήριξη- δολοφονίας του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον μπορεί να σημαίνει εντονότερο επιθετικό προσανατολισμό της ιρανικής κυβέρνησης προς την τρομοκρατική δραστηριότητα κατά διπλωματών ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Ιράν καταδικάζει απερίφραστα αυτή την αναίσχυντη κατηγορία των αμερικανικών αρχών και θεωρεί πως είναι μια διαβολική σκευωρία καλά οργανωμένη και είναι σε ευθεία γραμμή με την αντι-ιρανική πολιτική τους» υπογραμμίζει ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μοχάμαντ Καζαεΐ σε επιστολή που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι αμερικανικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο άτομα για σχεδιασμό της δολοφονίας και για σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης σε πρεσβείες επί αμερικανικού εδάφους.

Ένας από τους δύο κατηγορούμενους είναι μέλος των ιρανικών ειδικών δυνάμεων, και η Ουάσινγκτον κατηγορεί ευθέως την ιρανική κυβέρνηση για τον σχεδιασμό της επίθεσης. Σκοπός της ομάδας, εκτός από τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη, φέρεται να ήταν και η ανατίναξη της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας.

Tο σχέδιο, υποστηρίζουν οι αμερικανικές Αρχές, είχε την έγκριση Ιρανών αξιωματούχων. Η ίδια η δολοφονία θα γινόταν από το «χέρι» Μεξικανού που συνεργαζόταν με καρτέλ ναρκωτικών και τον οποίο θα πλήρωναν οι Ιρανοί.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε να ασκηθούν ακόμη μεγαλύτερες διεθνείς πιέσεις στην Τεχεράνη.

«Θα έρθουμε σε επαφή με τους συμμάχους μας και με χώρες παντού στον κόσμο για να τους ενημερώσουμε γι αυτό που αποτράπηκε» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ το απόγευμα της Τρίτης.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα αναζητήσει με τους εταίρους της να βρει τον τρόπο για «να απομονωθεί ακόμη περισσότερο το Ιράν», υποδηλώνοντας την προετοιμασία για επιβολή νέων κυρώσεων.

Χρήματα που θα αξιοποιούνταν για τις επιθέσεις είχαν μεταφερθεί σε τράπεζα στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, χωρίς πάντως το «δίκτυο» να έφτασε στο στάδιο να έχει αγοράσει εκρηκτικές ύλες.