Αναιμική χαρακτηρίζει η FXCM στο πρωινό σχόλιο αγοράς την άνοδο που σημειώνει σήμερα το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις.

«USD: Αναιμική η άνοδος του δολαρίου μετά από 6 πτωτικές συνεδριάσεις

Οι συνθήκες των αγορών είναι αδύναμες. Αυτό, όπως αναφέρει το zougla.gr, σημαίνει ότι ελλείψει σημαντικής δραστηριότητας και με την αγορά να υποκύπτει στις γρήγορες εναλλαγές του επενδυτικού συναισθήματος, παρακάμπτονται οι θεμελιώδεις εξελίξεις χωρίς να διαμορφώνεται κυρίαρχη τάση. Αν και χθες το δολάριο λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων-μειωμένη ανάληψη ρίσκου και αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη-κατάφερε να κερδίσει έδαφος μετά από 6 ημέρες, η άνοδός του ήταν αναιμική.

Οι traders, λοιπόν, θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί σημαντικές αρνητικές εξελίξεις, όπως ήταν η ανικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και το αδιέξοδο αναφορικά με το EFSF μετά την απόρριψη της επέκτασής του από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας, δεν κατάφεραν να αποθαρρύνουν το ρίσκο και να οδηγήσουν στην ενίσχυση του δολαρίου.

Αναζητούμε μια κυρίαρχη τάση που να καθορίζει το επενδυτικό συναίσθημα. Μέχρι τότε το δολάριο θα επηρεάζεται προσωρινά από διάσπαρτες εξελίξεις. Αυτό σημαίνει ότι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως ήταν χθες ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ θα παραβλέπονται. Προς το παρόν η Ευρώπη είναι αυτή που διαμορφώνει το επενδυτικό συναίσθημα.

EUR: Το ευρώ επωφελήθηκε της «ηρεμίας» των αγορών

Παρά τη «χλιαρή» αντίδραση των αγορών χθες, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις εμπνέουν ανησυχία. Γιατί, όμως, η απόρριψη του EFSF από τη Σλοβακία δεν προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων; Πρώτον, η χθεσινή ψηφοφορία είχε έκδηλη πολιτική χροιά, καθώς συνδέθηκε με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Δεύτερον, αναμένεται επικύρωση της συμφωνίας για το EFSF στην επαναληπτική ψηφοφορία. Αν, όμως, δε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα. Ως προς την Ελλάδα, το «απόφθεγμα» της Τρόικα, ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2011 και ότι χρειάζονται περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων. Η αγορά γνωρίζει την κατάληξη του παιχνιδιού και κερδίζει χρόνο.

GBP: Εν αναμονή των στοιχείων από την αγορά εργασίας

Η στερλίνα ήταν από τα πιο «δραστήρια» νομίσματα του τελευταίου 24ώρου ως αποδέκτης πιέσεων. Στα αρνητικά περιλαμβάνονται η μεταποιητική δραστηριότητα Αυγούστου. Αναμένουμε μεγαλύτερη επιρροή από τα στοιχεία από την αγορά εργασίας.

JPY: Πιθανή μια διάσπαση

Το εύρος διαπραγμάτευσης της ισοτιμίας USDJPY ήταν σχεδόν 16 pips. Την τελευταία φορά που η συγκεκριμένη ισοτιμία ήταν τόσο «αμέτοχη» ήταν την Πρωτοχρονιά του 2010-μια ιδιαίτερα «χαλαρή» ημέρα για τις αγορές. Θα πρέπει να επαγρυπνούμε για μια πιθανή παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

AUD: Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν ήταν αρκετή

Ενθαρρυντικά ήταν τα νέα από τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Αυστραλία τον Οκτώβρη με το δείκτη να σημειώνει μικρή αύξηση 0,4%. Παρ’ όλα αυτά η θετική μέτρηση δεν ήταν αρκετή για να ενισχύσει το δολάριο Αυστραλίας λόγω της χαμηλής δραστηριότητας στην αγορά συναλλάγματος. «Κλειδί» για το νόμισμα είναι η διάθεση για ρίσκο.

CAD: Μικρή ανακούφιση για το νόμισμα παρά το άλμα στις ενάρξεις κατοικιών

Το δολάριο Καναδά επηρεάστηκε περισσότερο από τη μειωμένη διάθεση για ρίσκο παρά από την εντυπωσιακή άνοδο στις ενάρξεις κατοικιών το Σεπτέμβρη (205.900 κατοικίες, λίγο κάτω από το υψηλό του Οκτωβρίου 2008).

ΧΡΥΣΟΣ: Δεν κατάφερε μια ανοδική διάσπαση

Στις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης φαινόταν ότι ο χρυσός θα επιχειρήσει μια σημαντική ανοδική διάσπαση. Ωστόσο, δεν το κατάφερε παρά τα προβλήματα της Ευρωζώνης (Σλοβακία, Ελλάδα) που υπό κανονικές συνθήκες θα ενθάρρυναν μια άνοδο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook