Με την προσέλευση περίπου 100 ελαιοπαραγωγών και συμμετοχή στον ανοικτό διάλογο, ολοκληρώθηκε η ημερίδα της ΟΕΦ/ΕΑΣ Μυλοποτάμου.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος του Κανονισμού 867/2008 που υλοποιεί η ΟΕΦ/ΕΑΣ Μυλοποτάμου. Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης Μανώλη Κουγιουμτζή και την σύντομη παρουσίαση του προγράμματος από την υπεύθυνη κα Ιωάννα Σκαράκη, ο κ. Γιάννης Καλτσής, της PROTYPON ΕΠΕ, ανέλυσε διεξοδικά, πώς στην πράξη εφαρμόζει η ΕΑΣ Μυλοποτάμου την ιχνηλασιμότητα από τους ελαιώνες των παραγωγών μελών της έως το λάδι στο τυποποιητήριό της.

Επεσήμανε ότι η ΕΑΣ Μυλοποτάμου ήταν η πρώτη Ένωση που πιστοποιήθηκε από τον οργανισμό CSQA για το πρότυπο ISO 22005 ενσωματώνοντας στην ιχνηλασιμότητα και αυστηρότερες ποιοτικές προδιαγραφές. Ο κ. Καλτσής έκανε ειδική αναφορά στο σύστημα i.grow που ανέπτυξε η PROTYPON με την ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ και το οποίο επιτρέπει την ηλεκτρονική καταγραφή και διαχείριση των καλλιεργητικών εισροών σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση ασύρματης επίγειας και δορυφορικής τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, «λύνει» τα χέρια κάθε Ένωσης για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης με την πιο σύγχρονη και καινοτόμο μέθοδο που σήμερα μπορεί να είναι διαθέσιμη.

Η κα Μαρία Μπατή της Quality Agro Solution αναφέρθηκε στην Διοίκηση Ολικής Ποιότητας που έχει υιοθετήσει η Ένωση Μυλοποτάμου. Περιέγραψε αναλυτικά την εφαρμογή και πιστοποίηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης από 79 ελαιοπαραγωγούς της Ένωσης, επισημαίνοντας προβλήματα όπως η μειωμένη οργανική ουσία που παρατηρείται στα εδάφη. Τέλος, αναφέρθηκε και στην πιστοποίηση του τυποποιητηρίου της Ένωσης με το ISO 22000 (HACCP) και το IFS για την Γερμανική και Γαλλική αγορά.

Ο κ. Βασίλης Ζαμπούνης της ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ έδωσε μια συνολική εικόνα της παγκόσμιας ελαιοκομίας και του ανταγωνισμού στον οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν οι χώρες του παραδοσιακού μοντέλου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Προτείνοντας ορισμένους άξονες στρατηγικής επιβίωσης και ανάπτυξης κατέληξε ότι το απαραίτητο κλειδί είναι η καλή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις κα παρεμβάσεις από τους παραγωγούς που εξέφρασαν την αγωνία τους πώς θα ανταπεξέλθουν όταν οι τιμές του ελαιολάδου συνεχώς πέφτουν, ενώ όλες οι καλλιεργητικές δαπάνες αυξάνονται.

(paseges.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook