Εξαιρετικά επικίνδυνη θεωρεί η ΕΚΤ μια μεμονωμένη χρεοκοπία κράτους στην Ευρωζώνη. Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει αυτόν τον δρόμο, αν η ίδια και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα για τη μείωση του χρέους (απόφαση 21ης Ιουλίου), εξέφρασε την Τετάρτη ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ερωτηθείς από τη γαλλική εφημερίδα L\’ Express, αν μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει το σενάριο της χρεοκοπίας, ο κ. Τρισέ είπε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και αυτές που ανέλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες την 21η Ιουλίου θα πρέπει να αποτρέψουν το σενάριο αυτό.

Ο κ. Τρισέ ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα. «Είναι απαραίτητη μια πολύ μεγάλη προσαρμογή στην Ελλάδα για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Market News το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι τόνισε πως μια μεμονωμένη χρεοκοπία κράτους θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, από την στιγμή που δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM).

Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, έδωσε «τροφή» στους θιασώτες της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, λέγοντας πως «δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς για τον πληθωρισμό, καθώς αυτός αναμένεται να επιβραδυνθεί κάτω από το 2% στο δεύτερο εξάμηνο του 2012».

«Η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μιας σχετικά παρατεταμένης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της αδυναμίας στις εξαγωγές και της χαμηλής εγχώρια ζήτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook