Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. \”Στόχος μας είναι να μην αυξήσουμε την επιβάρυνση, αλλά να φέρουμε κοντά την εμπορική με την αντικειμενική αξία χωρίς αύξηση της επιβάρυνσης\” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος προαναγγέλοντας τη νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έτσι ώστε να πλησιάσουν τις τιμές αγοράς με την ψαλίδα κατά μέσο όρο να ξεπερνά το 30%-50% και σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζει το 200%.

Ο κ. Βενιζέλος, προανήγγειλε την αναπροσαρμογή επισημαίνοντας ότι παράλληλα θα υπάρξει και μείωση των συντελεστών μεταβίβασης ακινήτων. Δηλαδή του φόρου μεταβίβασης που είναι 8%-10% και των φόρων για κληρονομιές, γονικές παροχές κ.λπ.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο είναι τι θα γίνει με το έκτακτο τέλος μέσω της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη καθώς και τις αμοιβές για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες κ.λπ. που πληρώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Τυχόν αναπροσαρμογή θα εκτινάξει στα ύψη τους φόρους αυτούς ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει και με το αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας που είναι σήμερα 200.000 ευρώ και 250.000 για το ζευγάρι.

Με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο 24h.gr, αυξάνονται ταυτόχρονα 10 φόροι όπως οι φόροι δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών, οι φόροι επί των μεταβιβάσεων παλαιών οικοδομών και νεόδμητων κτισμάτων πρώτης κατοικίας, ο ΦΠΑ 23% επί των πωλήσεων νεόκτιστων οικοδομών, οι φόροι εισοδήματος και οι συμπληρωματικοί φόροι επί των μισθωμάτων, τα τεκμήρια των κατοικιών, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τέλη υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook