Η 6η δόση για την Ελλάδα δεν θα καταβληθεί εάν η έκθεση της τρόικας διαπιστώσει πλήρη αποτυχία της χώρας στην επίτευξη των στόχων της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την Τετάρτη.

Ο Γιούνκερ σημειώνει, ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξει πολύ εντατική συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup προχωρά στην εισήγηση σχεδίου 10 σημείων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την γαλλογερμανική πρωτοβουλία, όπως αυτή εκφράστηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου.
«Μια συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογραμμίζει και σημειώνει: «Ειδικά όταν το 70% των πρωτοβουλιών τους δεν είχε αποτέλεσμα».

Oι προτάσεις Γιούνκερ έχουν ως εξής:

Απελευθέρωση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι δυνατό.
Διακρίβωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ή εναλλακτικά εξεύρεση άλλων βημάτων που μπορούμε να κάνουμε, μόνον εφόσον εξετάσουμε προηγουμένως προσεκτικά όλες τις επιπτώσεις αυτών των βημάτων, (στην Ευρώπη, αλλά ) και εκτός Ευρώπης.

Αυστηρή συνέχιση, φυσικά, της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αυτόματες κυρώσεις για υποτρόπους σε ζητήματα τήρησης του προϋπολογισμού

Έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, Οι τράπεζες (με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας) πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αναχρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών. Εάν αυτό δεν επιτύχει, τα κράτη θα μπορούσαν να εξετάσουν αν μπορούν να παρέμβουν ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών
Πρόγραμμα ανάπτυξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Έναν διαφορετικό τόνο στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι δυνατόν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χωρίζονται σε εκείναν που δίνουν και εκείνα που λαμβάνουν.
Ισχυρότερη εποπτεία στις χρηματοοικονομικές αγορές εναν νέο τρόπο χειρισμού (και αντιμετώπισης) των Οίκων αξιολόγησης

Χρειαζόμαστε μια οικονομική διακυβέρνηση. Είμαι ευτυχής, που ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίζουν την ιδέα αυτή διευρύνθηκε ταχύτατα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook