Με φόντο την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο σε απάντηση των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τη Λευκωσία προκειμένου να δοθεί ώθηση στις τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Κομισιόν σημειώνει ειδικά επί του θέματος των γεωτρήσεων στην Κύπρο ότι είναι δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να συνάπτει διμερείς συμφωνίες με οποιαδήποτε άλλη χώρα, βάσει του κοινοτικού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.

«Δεν χωρούν απειλές για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, πηγές έντασης και γενικά δράσης που θα αντιβαίνουν στο πνεύμα της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών» δήλωσε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Στέφαν Φούλε, καλώντας την Τουρκία να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο.

Στην ετήσια έκθεση προόδου που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφεται η επιβράδυνση της ενταξιακής πορείας την Τουρκία, δεδομένου ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Επιτροπή καλεί την Άγκυρα να καταβάλει συμπληρωματικές προσπάθειες σε ότι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, κυρίως σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης (με τερματισμό των διώξεων κατά συγγραφέων, δημοσιογράφων και του περιορισμού της ελεύθερης χρήσης του Διαδικτύου), τα δικαιώματα των γυναικών και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Καταγράφεται, πάντως, πρόοδος σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου επί των Ενόπλων Δυνάμεων, επαινείται ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ για το συναινετικό ρόλο του μπροστά στην πόλωση που επικρατεί στη χώρα και ζητείται να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές σε κλίμα ευρύτερης συναίνεσης.

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, υπογράμμισε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου ότι η πλήρης ένταξη είναι ο μόνος στόχος της Τουρκίας.

«Είναι πολύ 'τσιγκούνηδες' στο να αναγνωρίσουν την πρόοδο και γενναιόδωροι στις επικρίσεις» είπε ο Μπαγίς, συμπληρώνοντας ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην ΕΕ από πολιτικούς κύκλους που δεν θέλουν την ένταξη της Τουρκίας «και οι φίλοι μας στην Κομισόν βρέθηκαν σε δύσκολη θέση».