«Πρωτοφανής αυθαιρεσία γιγαντιαίων μειώσεων των αποδοχών των εργαζομένων στις Τράπεζες, μεθοδεύεται από τη κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ.

Η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντιες μειώσεις των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων στις Τράπεζες που έχει συμμετοχή το Δημόσιο, οι οποίες φθάνουν στο 35%, καταργώντας νομοθετικά το Ενιαίο Μισθολόγιο των τραπεζοϋπαλλήλων, που ισχύει με τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

«Η αντιδημοκρατική νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης, που καταργεί το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο κλάδο των Τραπεζών, παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι Τράπεζες είναι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ιδιωτικές και δημόσιου ενδιαφέροντος και η παρέμβασή του κράτους είναι ανεπίτρεπτη.»

»Μια τέτοια κυβερνητική παρέμβαση, που καταργεί τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, οδηγεί τον πιο ευαίσθητο τομέα της οικονομίας σε πλήρη αναρχία και σε αθέμιτο ανταγωνισμό, που θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το συναλλασσόμενο κοινό», αναφέρει η ΟΤΟΕ.

Πάντως τα επιχειρήματα αυτά φαίνεται να προβληματίζουν και την κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το γεγονός ότι ενώ αρχικά είχαν περιληφθεί στην σχετική με τις μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων των εισηγμένων ΔΕΚΟ τροπολογία η ΑΤΕ και το ΤΤ, το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει το θέμα.

Η εν λόγω τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ορίζει ότι ο μέσος όρος των μισθών των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ στις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να διαμορφωθεί στο 65% του μέσου όρου των μισθών που απολάμβαναν το 2009.

Κατά τις πληροφορίες στο αρχικό κείμενο της ρύθμισης περιλαμβανόταν και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕbank (όπου έχουν γίνει μειώσεις αποδοχών πέρυσι), αλλά στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται δεύτερες σκέψεις και εξετάζεται κατά πόσο πρέπει να εξαιρεθούν και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μείωσης των αποδοχών τους στην επικείμενη συμφωνία ΟΤΟΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2012.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook