Καύσιμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον θα χρησιμοποιούν μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια τα αεροσκάφη της Virgin Atlantic, όπως ανακοίνωσε ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Σύμφωνα με το Βρετανό δισεκατομμυριούχο, η τεχνολογία βασίζεται στην αξιοποίηση των καυσαερίων που εκλύονται κατά τη βιομηχανική παραγωγή χάλυβα και τα οποία, με την κατάλληλη χημική επεξεργασία, θα μετατρέπονται σε καύσιμα κατάλληλα για αεριωθούμενα. Έτσι, αέρια που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα, ουσιαστικά ανακυκλώνονται.

«Με το πετρέλαιο να εξαντλείται, θα πρέπει οι νέες λύσεις στον τομέα των καυσίμων να είναι βιώσιμες και, καθώς μόνο η βιομηχανία χάλυβα μπορεί να παρέχει περισσότερα από 57 δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμου ετησίως, οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι συναρπαστικές», είπε ο πρόεδρος του ομίλου Virgin.

Η τεχνολογία τελειοποιείται αυτό το διάστημα στη Νέα Ζηλανδία, σε συνεργασία με τη (νεοζηλανδική) Lanzatech, ενώ η πρώτη δοκιμαστική πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Virgin, τα «ανακυκλωμένα» καύσιμα θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση στα δρομολόγια από Σαγκάη και Δελχί προς το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

«Αυτή η συνεργασία με στόχο την παραγωγή ενός καυσίμου χαμηλού άνθρακα, της επόμενης γενιάς, συνιστά ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης του αποτυπώματός μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. «Η νέα αυτή τεχνολογία έχει προοπτικές και είναι βιώσιμη, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σε εμπορική κλίμακα με κόστος συγκρίσιμο με αυτό των συμβατικών καυσίμων για αεροσκάφη.»

Τεράστια «επιχειρηματική ευκαιρία» η κλιματική αλλαγή

Από το βήμα συνεδρίου στις Μαλδίβες εξάλλου, ο μεγιστάνας προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με «τη μητέρα όλων των υφέσεων», κάτι που όπως είπε μπορεί να αποτραπεί μόνο εάν οι κυβερνήσεις ενθαρρύνουν την υιοθέτηση των εναλλακτικών καυσίμων. Χαρακτήρισε μάλιστα την κλιματική αλλαγή τη «μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία που μας δίνεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας».

«Ο μόνος τρόπος να πυροδοτήσει κανείς την επανάσταση είναι να απαλλάξει την καθαρή ενέργεια από όλους τους φόρους, αυξάνοντας παράλληλα με αργούς ρυθμούς τη φορολογίας επί της βρώμικης ενέργειας», είπε ο Μπράνσον. Παίρνοντας παράλληλα θέση σε μία επίκαιρη διατλαντική διαμάχη, κάλεσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές να κάνουν ακόμη περισσότερα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των αερομεταφορών.

(naftemporiki.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook