«Χειρόφρενο» τραβάνε η μία μετά την άλλη οι κρατικές υπηρεσίες. Όχι μεταφορικά, λόγω απεργιών κλπ, αλλά λόγω έλλειψης καυσίμων και της αδυναμίας για να κινήσουν αυτοκίνητα, σκάφη… ακόμα και τανκς.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, από την περασμένη εβδομάδα τα κινητά συνεργεία του ΣΔΟΕ έχουν μειώσει τις εξόδους τους ακόμα και κατά 70%, ενώ φροντίζουν και να μην απομακρύνονται από την έδρα τους, καθώς τα καύσιμα που διαθέτει η υπηρεσία λιγοστεύουν επικίνδυνα και η πίστωση για την προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων έχει «παγώσει» μέχρι νεοτέρας.

Ο λόγος είναι φυσικά ότι, όσο καθυστερεί η Τρόικα την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετράνε και το τελευταίο ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, κρατώντας έτσι «στο συρτάρι» τα αιτήματα για προμήθεια καυσίμων.

Ως αποτέλεσμα, οι έλεγχοι που προγραμματίζονταν να γίνουν περιορίζονται και αναβάλλονται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ χρησιμοποιούν δικά τους οχήματα ή βάζουν και από την τσέπη τους. Ειδικά στην περιφέρεια (Κρήτη, Πάτρα κλπ) όπου οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μεγάλες, οι εξορμήσεις του ΣΔΟΕ έχουν «ψαλιδιστεί» και περιορίζονται σε 1-2 συνεργεία το πολύ. Η εξέλιξη αυτή δεν περνά απαρατήρητη και επειδή η τοπική αγορά τις γνωρίζει, «λείπει η γάτα και χορεύουν τα ποντίκια».

Ίδια κατάσταση όμως επικρατεί και στο στράτευμα. Τα χρέη του υπουργείου Άμυνας προς τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών συσωρεύονται (ανέρχονται ήδη σε δεκάδες εκατομμύρια) και οι δεξαμένες καυσίμων στεγνώνουν, αναγκάζοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων να αναστέλλουν δραστηριότητες, να κόβουν δρομολόγια και να περιορίζουν μετακινήσεις, ώστε να εξυπηρετούνται πρωτίστως οι ζωτικές ανάγκες ασφαλείας της χώρας.

Το πρόβλημα ζουν στο πετσί τους και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που, ελλείψει ρευστού, χρησιμοποιούν ακόμα και το δικό τους όχημα για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Ετσι η Ελλάδα το 2011 πηγαίνει πλέον «με τον αραμπά», το κράτος δεν λειτουργεί ενώ η ανησυχία μεγαλώνει με την αιφνιδιαστική εισβολή του χειμώνα που θα αναγκάσει δημόσιες υπηρεσίες και φορείς να καταναλώσουν πρόωρα και τα λιγοστά αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης που τους είχαν απομείνει από πέρυσι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook